top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Apple @ Work: Новият iMac е фантастичен, но Apple забрави едно нещо за бизнес потребителите


През октомври Apple най-накрая пусна актуализиран iMac. Това беше първата актуализация от 2021 г. насам, когато Apple за първи път прехвърли линията iMac към Apple Silicon. iMac отдавна е емблематичен за линията на Apple, тъй като е символ на завръщането на Стив Джобс в Apple и началото на сегашната ѝ доминация на пазара. Без iMac вероятно нямаше да има iPhone. Въпреки че iMac се счита за "потребителско устройство", той е много популярен в бизнес приложенията поради самостоятелния си дизайн. Ето защо последната актуализация предизвика известно недоумение у мен.

Проблемът с външния дисплей

Един от крещящите проблеми на оригиналните Apple Silicon Mac компютри, използващи чип M1, беше невъзможността да се работи с повече от един външен дисплей. Макар че за тези, които гледат от потребителска гледна точка, това може да изглежда като краен случай, за бизнес потребителите това беше голям проблем. Apple го реши с линията чипове M2, тъй като имаше модели, които можеха да поддържат над 2 външни дисплея. При iMac M3 този проблем все още съществува.

Apple ограничи новия iMac до стандартния чип M3. Няма възможност за надграждане до M3 Pro и M3 Max, каквито предлага MacBook Pro, така че възможностите за допълнителни външни дисплеи са ограничени.

Какви са случаите на употреба?

Извън разработчиците, дизайнерите и финансовите екипи, които искат три дисплея, iMac беше популярен за местата за провеждане на събития, които търсят опростен компютър за захранване на презентации. Едно от най-популярните приложения за обекти за провеждане на събития е ProPresenter. Използвам го повече от десет години в различни функции и това е фантастичен инструмент. Макар че започна за църкви, той се разшири и до безброй други събития на живо. Той използва по невероятен начин двата външни дисплея. Единият от тях е изходът, който ще виждат гостите, но третият монитор работи като "монитор за доверие/дисплей на сцената", който може да съдържа персонализиран интерфейс за ораторите с текст, време и др.

Могат ли тези случаи на употреба да използват Mac Mini или Mac Studio? Могат. Те могат да използват и MacBook Pro. Това е, което повечето хора използват, откакто Apple стартира Apple Silicon. Защо iMac е идеален тук? Той притежава мощността на настолен компютър, модулни компоненти (отделна клавиатура и мишка) и голям самостоятелен дисплей. В сравнение с Mac Studio или Mac Mini ще имате много по-чиста среда, която е значително по-лесна в преносими ситуации (помислете за концерти и т.н.).

Защо Apple ограничи iMac до M3?


Apple обича да предлага допълнителни продажби. Те обичат етикети като "Започва от 1299 USD", когато има възможност за надграждане до 3000 USD. Ето защо през 2024 г. все още продават 8 GB RAM. Така че има само две причини, поради които Apple може да е ограничила iMac за 2023 г. до стандартния чип M3: нещо в дизайна е предизвикало проблем с топлината на подобрените чипове M3 или се опитват да запазят фокуса на iMac като устройство, предназначено само за базови потребители.

Така или иначе, ясно е, че бизнес потребителите обичат iMac, така че ограничаването на устройството до стандартния чип M3 е грешка. Ако Apple трябва да преработи дизайна, за да поддържа подобрените чипове, те имат достатъчно време да го направят. Да се надяваме, че няма да чакат до 2025 г., за да предложат два външни дисплея на iMac. Т


1 преглеждане0 коментара

Comentarios


bottom of page