top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Саморазрушаваща се USB флаш памет ще бъде пусната в продажба

Ако сте от хората, които трябва да носят със себе си поверителни данни и се притесняват да не попаднат в неподходящи ръце, може би ще се заинтересувате от нова USB флаш памет с функция за самоунищожение, която ще бъде пусната в продажба по-късно тази година.

Ovrdrive USB, разработено от Райън Уокър от Interrupt Labs, е уникално устройство, което загрява своя флаш чип до над 212 градуса по Фаренхайт (100 градуса по Целзий) като мярка за сигурност.

Първата версия на Ovrdrive USB изискваше мокри пръсти, за да се активира устройството - функция, която за щастие вече е премахната. Вместо това сега се изисква таен процес на трикратно поставяне, за да се отключат безопасно данните. Ако този процес не бъде спазен, разделът на устройството остава скрит, което го прави да изглежда счупено (първоначално устройството е било проектирано да се самоунищожи, но това се е оказало твърде трудно за масово производство).

Без криптиране

Механизмът за самоунищожение на Ovrdrive USB обръща подаваното към устройството напрежение, като го нагрява до около 100 градуса по Целзий. Въпреки че това не е достатъчно горещо, за да унищожи флаш чиповете, потребителите могат да добавят съединение (не се доставя по очевидни причини), за да осигурят пълно самоунищожение.

За разлика от други флаш памети, ориентирани към сигурността, Ovrdrive USB не криптира съдържанието си по подразбиране, което го прави легален в страни, където криптирането е забранено. Ако имате нужда от допълнителна защита, можете лесно да криптирате USB устройството сами, като използвате BitLocker на Windows или VeraCrypt с отворен код.

В момента Ovrdrive USB се финансира от crowdfunding в Crowd Supply, а датата на пускане на пазара е определена за август 2024 г. Цената на устройството е 69 USD с безплатна доставка в САЩ (или 12 USD за международна доставка) и в момента е финансирано на 104%, а до края на кампанията остават 22 дни.

3 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page