top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Microsoft все още предупреждава нетърпеливите разработчици да създават резервни копия на своите Dev Drives в последната актуализация на Windows


Цялата суматоха около въвеждането на sudo в Windows може да се окаже преждевременна, тъй като основната характеристика на последните компилации на Windows 11 в каналите Canary и Dev изглежда са предупрежденията за безвъзвратна загуба на данни - или огромно главоболие за потребителите.


Dev Drives, въведени за първи път през юни 2023 г., са оптимизирани томове, предназначени за директории за разработка и работни директории, които предлагат увеличение на производителността с "до 30%" при изграждане на проекти.


Въпреки това, в билд 26052, пуснат за първи път в началото на февруари 2024 г., за пръв път се наблюдава срив на Dev Drives при връщане назад и това продължава до последния билд 26058.


Едно и също устройство, един и същ канал на Dev

При разработката на софтуер версиите Canary и Dev неизменно се отнасят до най-новите версии на дадено приложение или, тук, на операционна система. В този случай разликата между двете версии е още по-малка, тъй като няма никакви разлики в кода между Canary и Dev компилациите на 26058.


Тези канали се различават от стабилните версии по това, че макар изданията на стабилния канал да са по-малко склонни към критични грешки и сривове, те обикновено последни получават нови функции. Например ще мине много време, преди командата "sudo" да се появи в стабилна версия на Windows.

Така че, въпреки грешката, това в крайна сметка не би трябвало да смути всеки уважаващ себе си разработчик, който вече е наясно с важността на архивирането в облака и на външен твърд диск (или три). Все пак Microsoft сигнализира за проблема в непрестанния хейтърски канал, известен преди като Twitter.


Синдром на трудното второ изграждане

Най-новата версия на Windows от февруари 2024 г. никога нямаше да може да се сравнява с шоковото цунами, което предизвика разкриването на sudo, но все пак съдържа някои чисти функции.


Потребителите със слабо зрение вече могат да се възползват от индикатора за намиране на курсора, в таблото с джаджи са въведени подобрения в потребителския интерфейс (UI), като например навигационна лента и броячи на известията в лентата на задачите, а ако имате нещастието все още да използвате интерфейса по подразбиране на Windows 11, в търсачката на файлове са добавени етикети.


От Microsoft предупреждават, че някои от тези функции няма да бъдат достъпни за всички вътрешни потребители, като приоритет имат каналите Canary и Dev, както и че самата инсталация може да се провали, ако потребителите не използват Windows Update, или дори да бъдат принудени да върнат системата назад.

0 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page