top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Apple въвежда странично зареждане и алтернативни магазини за приложения в iPhone

Екосистемата за приложения на iPhone е на път да претърпи най-голямото си раздвижване от стартирането на App Store през 2008 г. Днес Apple обяви как планира да промени правилата за разработчиците, които пускат софтуер за iOS в Европейския съюз, в отговор на влизащия в сила през март Закон за цифровите пазари (DMA) на блока. Голямата новина е, че за първи път в iOS ще бъдат разрешени магазини за приложения на трети страни, което ще наруши позицията на Apple App Store като единствен разпространител на приложения за iPhone. Промените ще настъпят с iOS 17.4 през март.

Ето как ще работят новите "алтернативни пазари за приложения", както ги нарича Apple. Потребителите в ЕС и с iOS 17.4 ще могат да изтеглят даден маркет от уебсайта на този маркет. За да могат да се използват в iPhone, тези пазари трябва да преминат през процеса на одобрение от страна на Apple, а след като изтеглите един от тях, трябва изрично да му дадете разрешение да изтегля приложения на вашето устройство. Но след като маркетът е одобрен и е на вашето устройство, можете да изтеглите всичко, което искате - включително приложения, които нарушават насоките на App Store. Можете дори да зададете пазар, който не е от App Store, като пазар по подразбиране на вашето устройство.

Междувременно разработчиците могат да избират дали да използват платежните услуги на Apple и покупките в приложенията или да интегрират система на трета страна за плащания, без да плащат допълнителна такса на Apple. Ако разработчикът иска да се придържа към съществуващата система за плащания в приложенията на Apple, се заплаща допълнителна такса за обработка в размер на 3%.

Apple все още планира да следи отблизо процеса на разпространение на приложенията. Всички приложения трябва да бъдат "нотариално заверени" от Apple, а разпространението чрез пазари на трети страни все още се управлява от системите на Apple. Разработчиците ще могат да разпространяват само една версия на своето приложение в различни магазини за приложения и все още ще трябва да спазват някои основни изисквания на платформата, като например да бъдат сканирани за зловреден софтуер.

Новите разходи за правене на бизнес

В бъдеще разработчиците може да не плащат никакви комисиони на Apple в ЕС, в зависимост от начина, по който изберат да разпространяват приложенията си. Apple прави промени в начина, по който функционират нейните структури за комисиони, както в App Store, така и за новоразпространени приложения извън него.

Приложенията, разпространявани чрез App Store, които изберат да използват алтернативна система за плащане, ще плащат 17% комисиона (вместо 30%) за цифрови стоки и услуги. Този процент на комисионата пада на 10% за всички приложения, които в момента отговарят на изискванията за намалената ставка за "малък бизнес" на Apple. За разработчиците, които изберат да използват системата за обработка на плащания на Apple, се прилага допълнителна такса от 3 процента.

Открива се NFC, навлизат алтернативни браузъри, а стриймингът на игри се появява в световен мащаб

Компанията въвежда и нов вид такса за особено популярни приложения. Новата такса за основна технология ще таксува разработчиците с 0,50 евро (около 54 цента) на годишна инсталация на приложение; тази такса обаче започва да се прилага едва след един милион годишни инсталации в ЕС. Apple изчислява, че над 99 % от разработчиците ще "намалят или запазят таксите, които дължат на Apple" при новите бизнес условия и че "по-малко от 1 %" от разработчиците ще плащат такса за основна технология.

Освен че позволява алтернативни магазини за приложения и системи за плащане, Apple отваря и други аспекти на екосистемата на iOS в ЕС. За първи път ще бъдат разрешени алтернативни браузърни енджини на WebKit, а потребителите ще получат избор от алтернативни браузъри, които да инсталират, когато отворят Safari за първи път в iOS 17.4. Самият App Store също се отваря, за да позволи глобално предоставяне на услуги за стрийминг на игри, които досега бяха почти забранени съгласно съществуващите политики на Apple. Както бе обявено миналата седмица от Европейската комисия, Apple се подготвя да позволи на разработчиците в Европейското икономическо пространство да предлагат NFC плащания в своите приложения от трети страни.

Ефектът на DMA

Тези промени вероятно ще бъдат възприети от разработчиците, които критикуват контрола на Apple върху разпространението на приложения за iOS. По-рано тази седмица Spotify - дългогодишен критик на 30-процентната комисионна на Apple - обяви плановете си да върне покупките в приложението си за iOS, за да позволи на потребителите да надграждат абонаментите си или да купуват аудиокниги в ЕС след влизането в сила на DMA. Но не е ясно дали компанията ще бъде доволна да продължи да плаща 17-процентна комисиона на Apple, ако използва алтернативен процесор за плащане - тя вече критикува плановете на Apple да начислява 27-процентна комисиона за алтернативни плащания в САЩ.

Приет през 2022 г., DMA е най-силният досега опит на ЕС да ограничи предполагаемите антиконкурентни практики на големите технологични компании, които в регламента се наричат "пазачи". През септември миналата година ЕС определи Apple като "пазач на портали" и включи нейния App Store, браузъра Safari и операционната система iOS в списъка на "основните услуги на платформата", които ще трябва да спазват правилата на DMA.

DMA е най-силният досега опит на ЕС да ограничи предполагаемите антиконкурентни практики на големите технологични компании.

Регламентът е широкообхватен, но включва задължения, свързани с това да се позволи на потребителите да инсталират приложения на трети страни или магазини за приложения, да деинсталират основните приложения и да променят услугите по подразбиране; да се осигури оперативна съвместимост на големите услуги за съобщения с конкурентите; и да се забрани на пазачите да класират собствените си продукти в магазините за приложения по-високо от тези на конкурентите от трети страни или да изискват от разработчиците на приложения да използват системата за плащане в приложението на пазача.

Наред с определянето на iOS, Safari и App Store като основни услуги на платформата, Европейската комисия започна и разследване дали iMessage трябва да бъде включен (което би включвало необходимостта от осигуряване на оперативна съвместимост с конкурентите), но според докладите той може да не бъде определен, а в днешното съобщение на Apple не се споменава за предстоящи промени в iMessage.

Освен Apple, Европейската комисия определи Amazon, Meta и Microsoft, както и компанията майка на TikTok ByteDance и компанията майка на Google Alphabet, за пазачи по силата на DMA. Няколко от компаниите, включително Meta, Google и Microsoft, публично обявиха предстоящи промени в своите услуги в резултат на регламента. Наред с iOS, операционната система Android на Google също е определена като основна услуга на платформата съгласно DMA, но вероятно ще трябва да направи по-малко промени от iOS, тъй като технически вече позволява странично зареждане и магазини за приложения на трети страни (дори ако политиките ѝ по отношение на тях са се оказали спорни).

В миналото Apple продължаваше да взема дял, когато беше принудена да разреши плащания от трети страни. В отговор на решение на съда в САЩ, според което Apple трябва да разреши връзки към външни плащания, производителят на iPhone заяви, че ще позволи на разработчиците да поставят връзки, но заяви, че ще продължи да начислява 27% комисиона (за разлика от 30%). Подобен подход е възприел и в Южна Корея и Нидерландия.

Ще трябва да изчакаме и да видим дали промените на Apple, включително новите ставки на комисионите, ще удовлетворят най-гръмогласните ѝ критици, като Spotify и Epic Games, които се борят упорито срещу така наречения "данък Apple". Но след години на теоретични дебати и тежки съдебни спорове предстои да разберем дали потребителите, поне в ЕС, се интересуват толкова много от алтернативните магазини за приложения и методи за плащане или ще предпочетат да се придържат към вътрешните опции на Apple.

0 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page