top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Apple изглежда е намерила начин да блокира новото приложение iMessage на Android


Изглежда, че Beeper Mini, лесно решение за iMessage за Android, е било просто твърде хубаво, за да бъде истина - или поне краткотрайна мечта. В петък, по-малко от седмица след пускането си, приложението започна да изпитва технически проблеми, когато потребителите внезапно не можеха да изпращат и получават съобщения със синьо балонче. Проблемите се задълбочиха през деня, като в подредата Beeper се появиха множество съобщения. Няколко души в The Verge не успяха да активират телефонните си номера с Android с Beeper Mini от петък следобед, което е ясен знак, че Apple е запушила всички дупки, които са позволили на приложението да работи в началото.

Beeper Mini е резултат от цялостен опит за обратен инженеринг на протокола за съобщения на Apple. Един 16-годишен ученик от гимназията е успял да го осъществи успешно и за известно време всичко е работило безотказно. Това усилие станало основа за новото приложение, което изисква абонамент от 2 долара на месец. Ето какво написа колегата Джейк преди дни:

Разработчиците му са измислили как да регистрират телефонен номер в iMessage, да изпращат съобщения директно до сървърите на Apple и съобщенията да се връщат обратно на телефона ви естествено в приложението. Това беше сложен процес, който включваше деконструиране на конвейера за съобщения на Apple от началото до края. Екипът на Beeper трябваше да разбере къде да изпрати съобщенията, как да изглеждат те и как да ги изтегли обратно от облака. Най-трудната част, казва Мигичовски, е била разбиването на това, което по същество е катинарът на Apple за цялата система: проверка дали свързаното устройство е истински продукт на Apple.

Куин Нелсън от Snazzy Labs също е направил отлично видео, което обхваща техническите подробности. Разработчиците и потребителите на Beeper вярваха или се надяваха, че за Apple ще бъде толкова трудно да блокира приложението за Android, че не си заслужава да се занимава с това. Очевидно това е било по-лесно, отколкото някой е очаквал.

Компанията се надяваше да превърне Beeper Mini в универсално приложение за съобщения, което евентуално да включва RCS и SMS.

Потърсен за коментар, главният изпълнителен директор на Beeper Ерик Мигичовски не отрече, че Apple успешно е блокирала Beeper Mini. "Ако това е Apple, тогава мисля, че най-големият въпрос е... ако Apple наистина се грижи за неприкосновеността на личния живот и сигурността на собствените си потребители на iPhone, защо би спряла услуга, която позволява на собствените им потребители сега да изпращат криптирани съобщения на потребителите на Android, вместо да използват несигурни SMS? С обявяването на поддръжката на RCS е ясно, че Apple знаят, че тук имат дупка. Beeper Mini е тук от днес и работи чудесно. Защо да принуждаваме потребителите на iPhone да се връщат към изпращането на некриптирани SMS-и, когато чатят с приятели на Android?"

Предишните опити iMessage да заработи на Android - като оригиналното приложение Beeper - включваха сложни системи с отдалечени Mac компютри, влезли в Apple ID на потребителя. Nothing, стартъпът на съоснователя на OnePlus Карл Пей, наскоро се опита да внедри iMessage в най-новия си телефон, но този план бързо беше провален поради опасения за сигурността и поверителността. Подходът на Beeper Mini, който всъщност комуникира със собствените сървъри на Apple, е най-впечатляващият опит досега.


0 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page