top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Bard генерира снимки, най-накрая

Чатботът Bard на Google добавя генериране на изображения с изкуствен интелект, с което догонва функция, с която конкурентът ChatGPT Plus разполага от месеци.

Потребителите могат да накарат Bard да генерира снимки, като използва модела за преобразуване на текст в изображение Imagen 2 на Google. Bard, който сега се захранва от големия езиков модел Gemini Pro на Google, винаги е щял да има възможност за генериране на изображения. Предполагаше се, че по-мощният модел Gemini Ultra ще го захранва; този модел обаче остава в процес на разработка.

Google позиционира Bard като достоен конкурент на ChatGPT Plus на OpenAI, който работи с GPT-4 и позволява на потребителите да генерират изображения благодарение на интеграцията с DALL-E 3. И двата чатбота се справят добре, но липсата на функции за преобразуване на текст в изображение дава на ChatGPT Plus известно предимство. Хората могат да използват актуализирания Bard с Imagen 2 безплатно, за разлика от ChatGPT Plus, който разчита на платен абонамент.

Генерирането на изображения с изкуствен интелект наскоро беше подложено на обстрел, след като фалшиви снимки на Тейлър Суифт със сексуално съдържание заляха X. Въпреки че все още не е известно кои платформи са използвали хората, за да генерират тези изображения, технологичните компании започнаха да блокират своите платформи за генериране на изображения.

От Google заявиха, че възможността за генериране на изображения на Bard е "проектирана с оглед на отговорността". Функцията за воден знак на компанията ще бъде вградена в пикселите на снимките, което ще помогне да се посочи, че изображенията са генерирани от изкуствен интелект. Google също така заяви, че е въвела технически предпазни мерки и мерки за безопасност, за да се избегне генерирането на изображения на известни хора и да се ограничи съдържанието с насилие, обидно съдържание.

Генерирането на изображения няма да бъде ограничено само до Bard. Google пусна нов експериментален инструмент за снимки, задвижван от Imagen 2, наречен ImageFX. ImageFX позволява на потребителите да създават изображения с прости текстови подсказки, така че хората да могат да си играят с генериращ изкуствен интелект, като обратната връзка се връща директно към инженерите на Google. Както и при Bard, всички снимки, генерирани чрез ImageFX, ще бъдат маркирани от SynthID и ще следват принципите и техническите гаранции на Google за изкуствен интелект. Той се присъединява към другите инструменти на Google за създаване на ИИ - MusicFX и TextFX, които стартираха миналата година, и е достъпен за тестване в Google Labs.

Днес Bard получава и няколко други разширения. Въпреки че генерирането на изображения засега е само на английски език, чатботът е разширен до над 40 езика в повече от 230 държави. Предишната версия работеше само на английски език и беше достъпна в 170 държави. Чатботът поддържа разговор на български език.

Google също така разшири функцията за двойна проверка до 40 езика, която позволява на потребителите да оценяват отговорите чрез автоматично търсене в интернет в подкрепа или в противоречие със съдържанието.

1 преглеждане0 коментара

Comments


bottom of page