top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Bluesky получава близо 800 хил. нови потребители през първия ден, в който е отворена за обществеността, въпреки прекъсванията

Bluesky беше отворена за обществеността вчера, след като миналата година стартира бета версия само с покани. Участието в Bluesky може и да не е толкова вълнуващо, колкото беше, когато хората продаваха покани в eBay за по 400 долара, но все още има много любопитство около децентрализираното социално приложение с отворен код. През последния ден Bluesky е набрала почти 800 000 нови потребители (или "newskies"). Сега се очаква по-късно днес платформата да премине границата от 4 милиона общо регистрирани потребители, докато само миналата седмица достигна 3 милиона.

Според публично достъпните данни броят на уникалните потребители на Bluesky се е увеличил почти двойно от понеделник до вторник, когато платформата беше отворена за обществеността. Bluesky все още е по-малка от основния си федеративен конкурент Mastodon. Но растежът на Mastodon показва потенциала на Bluesky като пример. Когато Елон Мъск финализира сделката за закупуване на Twitter в края на октомври 2022 г., Mastodon имаше около 400 000 потребители, в сравнение с настоящите 8,7 милиона. Но от друга страна, Мрежите на Instagram се очертават големи със 130 милиона потребители. Все пак платформи като Bluesky и Mastodon притежават голяма привлекателност за потребителите, които не искат Meta да притежава още по-голяма част от тяхното онлайн свободно време.

Стартът на Bluesky обаче не беше толкова гладък, колкото можеше да бъде. Много от генерираните от потребителите персонализирани алгоритмични канали на платформата спряха да работят през нощта, потвърди главният изпълнителен директор Джей Грейбър. Към настоящия момент приложението изглежда работи безпроблемно.

Прекъсването вероятно е било резултат от такава повишена активност. Но самият онлайн екип, който стои зад Bluesky, има други идеи.

"когато има голямо увеличение на използването на базата данни, системата навлиза в многополюсен тахионен поток, който претоварва силовите съединители, което всички ние току-що изпитахме", пише инженерът на Bluesky Пол Фрейзи.

Прекъсвания или не, досега вибрациите в новооткрития Bluesky са добри. В края на краищата, тя получи най-високия печат на одобрение от легендарния постер Дрил, което е най-доброто предзнаменование, което можете да поискате, когато правите приложението си публично.

3 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page