top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Чатботът Bard на Google става все по-добър благодарение на Gemini

Докато ChatGPT на OpenAI се превърна в световен феномен и в един от най-бързо развиващите се потребителски продукти, Bard на Google е нещо като заден план. Чатботът постоянно се сдобива с нови функции, включително достъп до данните ви в други продукти на Google, но отговорите и информацията му рядко могат да съперничат на това, което получавате от ChatGPT и други ботове, използващи GPT-3 и GPT-4.


От днес за англоговорящите потребители в 170 държави Bard вече се захранва от новия модел Gemini на Google, който според компанията в редица отношения съответства и дори превъзхожда технологиите на OpenAI. (Google казва, че Gemini ще бъде достъпен за повече езици и държави "в близко бъдеще".)

Bard вече работи с Gemini Pro, средното ниво на серията Gemini. Ultra е най-големият и най-бавният, но най-способният, Nano е малък и бърз и е предназначен за задачи в устройството, а Pro се намира точно по средата. Всъщност той е замислен като версията на модела "Goldilocks": бърз и ефективен, но същевременно с възможно най-големи възможности.


В момента Bard все още е просто чатбот: вие пишете, той отговаря. Но скоро ще се появи нова версия на Bard, която може да бъде много повече. През следващата година Google планира да пусне предварителна версия на "Bard Advanced", задвижвана от Gemini Ultra, която е най-мощната и способна версия на новия голям езиков модел на Google. Gemini Ultra е и мултимодалната версия на модела, което означава, че освен текст може да приема и създава изображения, аудио и видео.


Нетекстовите взаимодействия са мястото, където Gemini като цяло наистина блести, казва Демис Хасабис, ръководител на Google DeepMind. "Създадохме го така, че да бъде естествено мултимодален от самото начало", казва той. "Това е една от новите възможности, които притежава... видовете безпроблемна интеграция и разсъждения, които може да прави в различни модалности." Демонстрациите на Google включваха използването на Bard от ютубъра Марк Робер, за да направи перфектното хартиено самолетче - включително като прави снимки на проектите си, за да получи обратна връзка от ИИ - и родители, които качват снимки на домашните на децата си, за да получат помощ да разберат къде са сбъркали по математика.

Засега обаче всичко това са само демонстрации и рекламни видеоклипове. Пичай казва, че смята този старт както за важен момент за Bard, така и за самото начало на ерата Gemini. Но ако сравнителният анализ на Google е верен, новият модел може да направи Bard толкова добър чатбот, колкото ChatGPT. А това вече е доста впечатляващо постижение.

0 преглеждания0 коментара

Comentarios


bottom of page