top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

iOS 17.4 Beta: Всички нови промени

Промени в ЕС

Apple въведе няколко важни промени в начина, по който функционират App Store и приложенията в Европейския съюз, за да се съобрази със Закона за цифровите пазари. Тези промени са включени в iOS 17.4, но са ограничени до държавите, които са в Европейското икономическо пространство.

Обща функция на iOS App Store Black

Алтернативни магазини за приложения и нови условия на App Store

Разработчиците на приложения в ЕС могат да изберат да предлагат алтернативни магазини за приложения или да инсталират приложенията си чрез алтернативни магазини, а Apple има изцяло нова структура на таксите, която е свързана с тази промяна. Има нова бизнес структура, която разработчиците могат да изберат и която се отнася както за приложения, разпространявани в App Store, така и за приложения, които се разпространяват чрез алтернативни средства.

Разработчиците на приложения, които използват новата система, ще трябва да плащат стандартна такса от 0,50 евро на потребител годишно, като първите милион инсталации ще се предлагат безплатно. Приложенията, разпространявани чрез алтернативни магазини за приложения, няма да имат комисиона. Приложенията, разпространявани чрез App Store, ще плащат намалена 17% комисиона или 10% за тези в програмата за малкия бизнес или за абонаменти на потребители, по-стари от една година.

Разработчиците могат да изберат да не се включат в новата система и могат да използват съществуващата система със същата комисиона от 15/30 процента, която е налична на други места по света. Apple разполага с калкулатор на комисионите, който помага на разработчиците да определят колко ще платят при съществуващата система, при новата система, при новата система с използване на алтернативни магазини за приложения и при новата система с използване на App Store.

Ако желаят, потребителите могат да зададат предпочитания от тях алтернативен магазин за приложения като магазин за приложения по подразбиране на своето устройство. Потребителите от ЕС ще видят опция за това в приложението "Настройки".

Има огромен брой задкулисни промени, които дават възможност за тази функция в ЕС, с актуализации на всички видове системни съобщения. Потребителите в ЕС например ще получават изскачащо предупреждение, когато приложение от алтернативен магазин за приложения съдържа зловреден софтуер, и има нови екрани за проверка на информацията от алтернативното приложение.

Настройката Screen Time (Време за екран) ще позволи на родителите да решават дали устройствата на децата им могат да инсталират приложения от алтернативни пазари за приложения.


Алтернативни опции за плащане

Apple също така позволява на приложенията да използват алтернативни опции за плащане в своите приложения и вече няма изискване за използване на покупка в приложението. Разработчиците, които разпространяват приложения чрез App Store и използват алтернативна опция за плащане, ще получат три процента отстъпка от таксите си в App Store.

Разработчиците, които разпространяват чрез алтернативни приложения и също така използват алтернативна опция за плащане, няма да плащат на Apple никакви такси извън определената такса от 0,50 евро на потребител.

При алтернативните плащания покупките на цифрови стоки и услуги могат да се извършват директно в приложението или разработчикът може да избере да постави връзка към своя уебсайт, за да накара потребителя да извърши плащане. Apple изисква от разработчиците да използват известен и сигурен доставчик на плащания.


Актуализации на браузъри на трети страни

След актуализация до iOS 17.4 потребителите в ЕС, които отворят Safari, ще видят изскачащ прозорец, който им позволява да изберат нова опция за браузър по подразбиране от списък с най-популярните браузъри в iOS.

Apple също така разрешава алтернативни браузърни двигатели и няма да ограничава браузъри като Chrome до двигателя WebKit.


Достъп до NFC

В iOS 17.4 приложенията за разплащания от трети страни и банките имат достъп до NFC чипа в iPhone и могат да предлагат безконтактни плащания директно в iPhone, без да използват Apple Pay или приложението Wallet. Потребителите могат да зададат доставчик на безконтактни плащания по подразбиране, който да се активира на терминали за плащане с докосване или при двукратно натискане на страничния бутон на iPhone.

Опцията за задаване на доставчик на безконтактни плащания по подразбиране е налична в приложението Settings (Настройки) в ЕС, а в този раздел ще намерите и подробна информация за всички приложения, които са поискали и са получили достъп до безконтактни плащания.

Потребителите в ЕС могат също така да променят приложението по подразбиране Wallet в iPhone.


Промени в приложенията за игри

Приложенията за стрийминг на игри вече са разрешени в App Store в целия свят, което означава, че услуги като Xbox Cloud Gaming и Nvidia GeForce NOW могат да се предлагат като самостоятелни приложения за iPhone и iPad.

Досега Apple разрешаваше предлагането на услуги за игри в облака само чрез интернет, но сега са разрешени специални приложения, които позволяват на потребителите да предават игри от сървъри.

Миниприложенията, миниигрите, чатботовете и плъгините също вече могат да използват системата за покупка в приложението.


Нови емотикони

В бета версията на iOS 17.4 са добавени нови емотикони, които включват лайм, ядлива кафява гъба, феникс, скъсана верига, вертикално поклащане на главата (като при кимване с "да") и хоризонтално поклащане на главата (поклащане на главата с "не").

Тези емотикони са част от актуализацията на Unicode 15.1, която беше одобрена през септември 2023 г.


Настройката "Автоматично изпращане на съобщения" в менюто "Siri & Search" е преименувана на "Съобщения със Siri" и има възможност да настроите Siri да чете входящите съобщения на определен език, например испански, френски, немски, китайски и много други.

Промяната не актуализира основния език, на който Siri слуша и отговаря, а се ограничава до възпроизвеждането на съобщения.


Подкасти и музика

Табовете "Listen Now" (Слушай сега) в Apple Music и Podcasts са преименувани на "Home" (Начало).

Транскрипции на подкасти

Приложението Podcasts вече предлага транскрипции, подобно на начина, по който работят текстовете на песните в приложението Apple Music.

Safari

Лентата за URL адреси/търсене в Safari вече е по-широка, отколкото преди.


Защита от откраднато устройство

В раздела Защита от откраднато устройство на приложението Настройки вече има опция да се изисква забавяне на защитата винаги или само когато сте далеч от познати места.

Още функции


Знаете ли за нещо ново в iOS 17.4, което сме пропуснали? Споделете с нас в коментарите по-долу.


2 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page