top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

iPhone Pro Max вече е най-популярният смартфон в света

Ако сте почитатели на iPhone с огромни 6,7-инчови екрани, определено не сте сами - а някои нови статистически данни за 2023 г. показват, че моделите Apple iPhone Pro за първи път са оглавили световните годишни доставки.

Според пазарните анализатори от Canalys iPhone 14 Pro Max е бил най-продаваният смартфон в света през 2023 г., следван плътно от iPhone 15 Pro Max. Както посочва фирмата, това отразява "промяната на премиум пазара", а също и продължаващата доминация на iPhone, който заема седем от първите 10 места.


Особено интересно е обаче, че в годината, в която за първи път модел iPhone Pro оглави световните доставки, първите места заеха двата най-нови модела Pro Max на Apple, а не по-малките 6,1-инчови модели Pro. Като се има предвид нарастващото разделение между линиите Pro и Pro Max по отношение на характеристиките, това явно е била умишлена тактика от страна на Apple.

Все пак стандартните iPhone 13, 14 и 15 не изостават твърде много от флагманските модели на Apple по отношение на доставките, а в списъка има и три телефона с Android.

Те включват Samsung A14 4G и, което е по-изненадващо, Samsung Galaxy A54 5G, който е по-скъп модел и противоречи на тенденцията по-евтините телефони на Samsung да доминират в годишния списък с доставки за Android.


Възходът на Pro Max

Миналата година имахме някои сериозни индикации, че серията iPhone Pro Max се превръща в най-популярния смартфон в света, като глобалните анализатори Omdia разкриха, че iPhone 14 Pro Max е начело на доставките през първата половина на 2023 г. Но тези нови данни от Canalys го потвърждават - най-големият телефон на Apple е и най-популярният в света.

Вероятно има няколко причини за това. Първо, всички ние обновяваме смартфоните си много по-рядко, което означава двугодишен спад в световните продажби на телефони (според неотдавнашно проучване на Counterpoint). Но когато надграждаме, изглежда сме готови да изберем по-големи и по-престижни телефони.


Бавният, но стабилен възход на iPhone 15 Pro Max ни накара да го заклеймим като най-недооценения телефон на годината през 2023 г. по простата причина, че не беше широко известно колко популярен е станал. Е, тези нови данни променят това и отбелязват коренна промяна в популярността на смартфоните.


Но дали тенденцията ще продължи и през тази година? Последните слухове сочат, че тазгодишният iPhone 16 Pro може да наследи някои от ключовите характеристики на Max, като например перископния обектив за увеличение. Някои от най-интригуващите нови функции вероятно ще бъдат и слуховете за подобренията на изкуствения интелект в iOS 18, които вероятно ще бъдат широко достъпни за цялата гама iPhone 16. Интересно е да се види дали популярността на Max през 2023 г. е само епизод или дългосрочна тенденция за по-големи телефони, които някога бяха наричани "фаблети".


15 преглеждания0 коментара

Comentários


bottom of page