top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Mac навършва 40 години - и продължава да се развива



Днес се навършват 40 години, откакто Джобс представи оригиналния Macintosh на събитие в Купертино, и отново е редно да се запитаме какво следва за Mac.

Следващата седмица Apple ще публикува финансови резултати, които ще потвърдят, че продажбите на Mac са сред най-добрите в историята на продукта. След това, ден по-късно, Apple ще пусне ново устройство - Vision Pro, което ще се присъедини към iPhone, iPad и Apple Watch в една постоянно разширяваща се гама, от която Mac е само една малка част.

Когато Mac навършва 40 години, той никога не е бил по-успешен - или по-незначителен за печалбата на Apple. През последните няколко години той претърпя огромни промени, които гарантират оцеляването му, но и го приковават към процеса на проектиране на хардуер, доминиран от iPhone. Да си на средна възраст може да бъде сложно.


Mac срещу стената

Оригиналният Mac струваше 2495 долара (което днес се равнява на повече от 7300 долара) и трябваше да се конкурира със собствената серия Apple II, която беше по-достъпна и изключително успешна. Mac далеч не беше сигурен дори в Apple: в годините след първото представяне на Mac Apple пусна множество нови модели Apple II. (Един от тях дори имаше мишка и работеше с версия на файловия мениджър Finder на Mac.) Беше необходимо много време, за да може Mac да излезе от сянката на Apple II.

И колкото и революционен да беше интерфейсът на Mac - това беше първият популярен персонален компютър, който имаше потребителски интерфейс, управляван с мишка и ориентиран към меню, а не към прост команден ред - той трябваше да преодолее и огромна съпротива заради това, че беше толкова нестандартен. След като Microsoft наистина възприе стила на интерфейса на Mac с Windows, той завладя света, оставяйки Mac с нищожен пазарен дял и намаляващи перспективи.

Самата Apple беше на ръба на банкрута, когато Джобс се завърна, достави оригиналния iMac и даде на компанията възможност да разработи Mac OS X и iPod. И все пак успехът на някои от последвалите продукти доведе до още по-голямо недоумение.

Предстои да видим колко добре ще се получи всичко това, но остава фактът, че най-лъскавата нова играчка на Apple е... аксесоар за Mac. Не е зле за 40-годишна компютърна платформа.


В средата на 2010-те години много потребители на Mac почувстваха същите лоши вибрации, каквито не бяхме усещали от края на 90-те години. Apple рекламираше iPad като бъдещето на компютрите, най-вече в реклама от 2017 г., която поставяше под въпрос цялата концепция за компютър.

Хардуерът на Mac беше в застой. Apple пусна непопулярен и ненадежден дизайн на клавиатурата на лаптоп, който доведе до години на лоши отзиви, оплаквания, програми за ремонт и колективни искове. След неуспеха на Mac Pro с форма на кошче за боклук през 2013 г. Apple се подготви да спре изобщо да произвежда Mac от висок клас, като вместо това го замени с iMac Pro с повишена производителност. Новите лъскави функции на iOS изглеждаха ограничени или неработещи на Mac - когато изобщо се появяваха.

iMac Pro от 2017 г.

iMac Pro, 2017 г. Снимка: James Bareham / The Verge

Усещането беше, че Mac е изгубил своя път и че Apple го поставя на животоподдържащ режим. Всички признаци сочеха, че Apple е обявила Mac за наследена платформа, а бъдещите инвестиции и растеж ще се случват на iPad.

И тогава нещо се промени. Само хората в Apple знаят със сигурност и не казват, но изглежда, че Apple изведнъж отново започна да се интересува от Mac. Тя свика журналистическа кръгла маса, за да обяви любовта си към Mac и професионалните потребители, като обеща, че новият Mac Pro ще се появи години преди да бъде пуснат в продажба.

През следващите няколко години този Mac Pro беше доставен, клавиатурата на лаптопа беше заменена с нов модел и най-вече Apple се ангажира да пренасочи цялата продуктова линия от работа с базови процесори на Intel към работа с процесори, разработени от Apple, като тези в iPhone и iPad.

Без да казва нито дума публично, Apple сякаш се държеше така, сякаш знаеше точно какво е компютър - и че той прилича на Mac, а не на iPad.

Запознайте се с новия Mac

Тази седмица зададох на Грег Джосуак, старши вицепрезидент на Apple по световния маркетинг, същия въпрос, който зададох на Джобс за 20-годишнината на Mac и на Шилер за 30-годишнината на Mac: тъй като Apple добавя още платформи и приоритети, как изглежда бъдещето на Mac?


Mac Studio, гледан отгоре на розов фон.

Mac Studio с чип M2, от 2023 г. Снимка: Amelia Holowaty Krales / The Verge

Това доведе до някои огромни предимства - първите Mac-ове с M1 бяха много по-бързи от своите предшественици и предлагаха значително подобрена консумация на енергия, която удължи живота на батерията на лаптопа. Но то доведе и до някои особени изкривявания, като например пускането на Mac Pro, който не може да използва графични карти. Съвременните Mac-и разполагат с високоскоростни интегрирани графични процесори и оперативна памет, които наистина могат да бъдат много бързи, но за сметка на невъзможността да се използват водещи в индустрията външни графични процесори (или, в този смисъл, ъпгрейди на оперативната памет).

Apple Silicon има значение и за бъдещето на macOS като софтуерна платформа. Съвременните Mac-и могат да работят с немодифицирани iPad приложения, а разработчиците на iOS приложения могат да използват функцията Mac Catalyst, за да добавят още малко местни Mac функционалности към съществуващата си кодова база, без да е необходимо да знаят как да пишат традиционно Mac приложение. Въвеждането на Swift от Apple през 2014 г. и на SwiftUI през 2019 г. насърчи разработчиците да пишат софтуер за всички платформи на Apple, използвайки една кодова база.

Това е чудесна новина за Mac в смисъл, че разработчиците ще могат да пишат приложения за iPhone и iPad и да получат Mac в сделката. Но това подчертава истината за днешните платформи на Apple: iPhone е толкова голяма част от бизнеса на Apple, че получава лъвския пай от вниманието. Бъдещето на приложенията за Mac (освен поддържането на съществуващите дългогодишни бази данни като Microsoft Office, Adobe Creative Suite и такива като BBEdit на Bare Bones) все повече прилича на приложения за iPhone, разширени към iPad и Mac, за да достигнат до потребителите на повече места.

И това е така, ако бъдещето на традиционните компютърни среди изобщо включва традиционни приложения. Все повече от софтуера, на който разчитат потребителите на настолни и преносими компютри, като Slack и Discord, е създаден с уеб технологии и е поставен в уеб обвивка. Още повече приложения могат да се намират изцяло в браузъра. И, разбира се, приложенията с изкуствен интелект заплашват да преобърнат всичко, което знаем за начина, по който използваме софтуер.

И помислете за Vision Pro, най-новата компютърна платформа на Apple. В готов вид тя ще работи с приложения за iPad, както и с местни приложения. Но Apple предлага и друга функция на VisionOS, която наложи пълно пренаписване на инфраструктурата за споделяне на екрани на Mac: можете да използвате Vision Pro като голям монитор за Mac.

0 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page