top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Messenger най-накрая получава криптиране от край до край по подразбиране



Meta въвежда криптиране от край до край за индивидуални чатове и обаждания в Messenger, като най-накрая изпълнява обещание, което се изпълняваше от доста време. Когато е включено криптиране от край до край, само вие и лицето, на което изпращате съобщение в Messenger, можете да видите съдържанието му, твърди компанията.

Криптираните чатове бяха въведени за първи път като функция за избор в Messenger през 2016 г., но след дълго умуване, криптираните от край до край съобщения и обаждания за разговори между двама души вече ще бъдат стандарт занапред.

"Доставянето на това отне години, защото отделихме време, за да го направим както трябва", каза Лоредана Крисан, вицепрезидент на Messenger, в изявление, споделено с The Verge. "Нашите инженери, криптографи, дизайнери, експерти по политиката и продуктови мениджъри работиха неуморно, за да възстановят функциите на Messenger от нулата."

Според Крисан няма да жертвате функциите на Messenger, когато използвате криптирани чатове, така че все още ще можете да използвате неща като теми и персонализирани реакции. Крисан обаче отбелязва, че може да "отнеме известно време", докато всички чатове на Messenger преминат към криптиране по подразбиране.

Макар че това е добра стъпка, криптирането от край до край за груповите чатове в Messenger засега все още е опция. Съобщенията в Instagram също не са криптирани по подразбиране, въпреки че през август Meta заяви, че това ще се случи "скоро след" въвеждането на частните чатове в Messenger по подразбиране.


Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг обяви през 2019 г., че компанията планира да премине към криптирани ефирни съобщения във всичките си приложения за съобщения. "Вярвам, че бъдещето на комуникацията все повече ще се измества към частни, криптирани услуги, където хората могат да бъдат сигурни, че това, което си казват, остава защитено, а съобщенията и съдържанието им няма да останат завинаги", написа той в публикация във Facebook. "Това е бъдещето, за което се надявам да помогнем да се осъществи."

Включването на криптирането по подразбиране ще означава, че Meta не само няма да може да вижда съдържанието на повечето чатове в Messenger, но и че няма да може да ги предава на правоприлагащите органи.

0 преглеждания0 коментара

Commenti


bottom of page