top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Meta и TikTok завеждат съдебен иск заради плащането на таксата на ЕС за контрол на съдържанието


Meta и собственикът на TikTok ByteDance не са склонни да плащат на Европейския съюз да ги регулира. Компаниите оспорват таксата за надзор, определена от модераторите на ЕС, които сега са задължени да наблюдават Meta, TikTok и други големи платформи съгласно Закона за цифровите услуги (DSA). Meta първа обяви своите действия, а ByteDance последва примера ѝ ден по-късно.


Съгласно сегашната уредба всички посочени компании трябва да си поделят 45,2 млн. евро (48,7 млн. долара), които според регулаторните органи на ЕС са необходими за правилното наблюдение на 20-те много големи онлайн платформи и двете много големи онлайн търсачки (VLOSE). Всяка регулирана платформа има 45 милиона или повече потребители, като нейният финансов принос се основава на размера на този брой. Те също така не могат да дължат повече от 0,05% от нетната си печалба за 2022 г. Въпреки това компании като Amazon и Pinterest, които отчитат малки или никакви печалби, няма да дължат нищо. Мета, от друга страна, получи сметка от 11 млн. евро (11,9 млн. долара) съгласно настоящото споразумение. ByteDance не е обявила публично колко дължи.


Meta оспорва методологията на регулаторите на Европейския съюз за избор на таксите на всяка компания. "Понастоящем компаниите, които регистрират загуба, не трябва да плащат, дори ако имат голяма потребителска база или представляват по-голяма регулаторна тежест, което означава, че някои компании не плащат нищо, оставяйки други да платят непропорционално голяма част от общата сума", отбеляза говорител на Meta. Неспазването на таксата може да доведе до глоба в размер до шест процента от глобалните приходи на дадена компания.


DSA влезе в сила през 2023 г., като обозначенията VLOP на Meta и ByteDance се появиха заедно с други големи сайтове, като Google и X, известен преди като Twitter. Заедно с таксата VLOP трябва да спазват специфични разпоредби като прозрачна реклама и модериране на съдържанието, споделяне на данни с Европейската комисия и сътрудничество с годишен независим одит.

3 преглеждания0 коментара

Comentários


bottom of page