top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Meta ще започне да използва собствени чипове с изкуствен интелект в сървърите си през 2024 г. - но засега все още ще използва и графични процесори Nvidia H100 в сървърите си през 2024 г.



Meta Platforms, компанията-майка на Facebook, планира да внедри свои собствени чипове за изкуствен интелект с кодово име Artemis в центровете си за данни тази година, според вътрешен документ, видян от Ройтерс. Този ход потенциално би могъл да намали зависимостта на Meta от доминиращите на пазара чипове H100 на Nvidia и да контролира нарастващите разходи за изпълнение на натоварвания с изкуствен интелект.

Meta инвестира милиарди долари, за да увеличи изчислителния си капацитет за гладните за енергия генеративни продукти на ИИ, които интегрира в услуги като Facebook, Instagram и WhatsApp. Това включва придобиване на специализирани чипове и преконфигуриране на центровете за данни, за да ги поберат.


Според Дилън Пател, основател на групата за силициеви изследвания SemiAnalysis, успешното внедряване на собствен чип на Meta може потенциално да спести на компанията стотици милиони долари годишни разходи за енергия и милиарди за закупуване на чипове.


Все още зависим от Nvidia, засега

Въпреки тази стъпка към самостоятелност Meta ще продължи да използва графичните процесори H100 на Nvidia в своите центрове за данни в обозримо бъдеще. Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг заяви, че до края на тази година компанията планира да разполага с около 350 000 процесора H100 в експлоатация.


Внедряването на собствен чип бележи положителен обрат за вътрешния проект на Meta за силиций за изкуствен интелект, след като през 2022 г. беше взето решение да се прекрати първата итерация на чипа в полза на графичните процесори на Nvidia.


Новият чип, Artemis, подобно на своя предшественик, е предназначен за изводи на ИИ, което включва използването на алгоритми за извършване на преценки за класиране и генериране на отговори на потребителски подкани.


"Виждаме, че нашите вътрешно разработени ускорители са силно допълващи се към наличните на пазара графични процесори при осигуряването на оптимална комбинация от производителност и ефективност при специфични за Meta натоварвания", заяви говорител на Meta.


Макар че ходът на Meta да намали зависимостта си от процесорите на Nvidia може би е сигнал за първата пукнатина в стената на Nvidia в областта на изкуствения интелект, ясно е, че засега графичните процесори на Nvidia ще продължат да играят важна роля в инфраструктурата на Meta за изкуствен интелект.

0 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page