top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Meta ще позволи на потребителите в ЕС да премахнат връзката между данните си в Instagram, Facebook и Messenger преди DMA

Потребителите в ЕС ще могат да премахнат връзката между профилите си в Instagram и Facebook, както и с други услуги на Meta, преди влизането в сила на новия Закон за цифровите пазари (DMA) на блока през март, съобщи компанията. Промените ще се прилагат в Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Швейцария, а известия, информиращи потребителите за промяната, ще се появят през следващите седмици.

Промените означават, че потребителите от ЕС ще могат да използват много от услугите на Meta, без информацията им да бъде споделяна между тях. Например хората ще могат да използват Facebook Messenger като самостоятелна услуга без акаунт във Facebook, а ако преди това са свързали акаунтите си във Facebook и Instagram, ще могат да ги премахнат. (В страницата за помощ на Meta се отбелязва, че подобно свързване на акаунти се използва за функции като насочване на реклами, персонализиране на препоръките за съдържание и споделяне на публикации.

По-малко свързване на данни, но и по-малко функционалност

Потребителите на Facebook Marketplace и Facebook Gaming също ще могат да използват тези услуги, без те да черпят информация от основните им профили във Facebook, но и в двата случая Meta казва, че това ще доведе до намалена функционалност. Ако използвате Marketplace, без да използва информацията ви от Facebook, например, ще трябва да общувате с купувачи и продавачи по имейл, а не чрез Facebook Messenger. Потребителите на Facebook Gaming ще бъдат ограничени до игри за един играч, ако изключат информацията си от Facebook.

Новината на Meta следва подобно съобщение от Google, която по-рано този месец заяви, че ще позволи на потребителите да спрат споделянето на данни между услуги като Search, Youtube, Google Maps и Chrome. И в двата случая промените са в резултат на DMA, който влиза в сила изцяло на 6 март. Meta и холдинговата компания на Google Alphabet бяха сред списъка с шестте компании, определени като "пазачи" съгласно DMA през септември миналата година.

Днешното съобщение идва, след като в началото на декември Meta също така заяви, че вече няма да позволява на потребителите на Instagram и Facebook да изпращат съобщения през услугите навсякъде по света, въпреки че в този случай компанията не посочи DMA като причина за промяната. През ноември тя също така въведе опция за платен абонамент без реклами за Facebook и Instagram в ЕС, позовавайки се на неуточнени промени в нормативната уредба.

В допълнение към регулирането на начина, по който пазачите могат да споделят данни между услугите, DMA включва широк набор от правила, които имат за цел да подобрят конкуренцията и да изравнят условията на конкуренция за предприятията, които разчитат на пазачи, за да предлагат услугите си. Други важни промени, които се очакват в ЕС в резултат на DMA, включват услуги за съобщения като WhatsApp и Facebook Messenger, които трябва да станат оперативно съвместими с конкуренти, и Apple, която ще бъде принудена да отвори iOS за странично зареждане.


8 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page