top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Microsoft наема бившия главен изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман

Microsoft наема бившия главен изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман и съоснователя Грег Брокман.




Алтман беше уволнен от OpenAI в петък, след като управителният съвет заяви, че "вече няма доверие в способността му да продължи да ръководи OpenAI". След уикенд на преговори за евентуално връщане на Олтман в OpenAI, главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела обяви, че Олтман и Брокман ще се присъединят към ръководството на новия изследователски екип на Microsoft за усъвършенстван изкуствен интелект. Алтман ще има титлата главен изпълнителен директор на тази нова група.


"Изключително сме развълнувани да споделим новината, че Сам Алтман и Грег Брокман, заедно с колегите си, ще се присъединят към Microsoft, за да ръководят нов екип за усъвършенствани изследвания на ИИ", казва Надела. "Очакваме с нетърпение да действаме бързо, за да им осигурим необходимите ресурси за техния успех".

В публикация в X (бивш Twitter) Олтман потвърди, че се присъединява към Microsoft, като публикува отново Надела със съобщението "мисията продължава". Надела отговори, като даде някои намеци за това как вижда новата роля на Алтман като главен изпълнителен директор на Microsoft. "През годините научихме много за това как да дадем на основателите и новаторите пространство за изграждане на независими идентичности и култури в рамките на Microsoft, включително GitHub, Mojang Studios и LinkedIn, и очаквам с нетърпение да направите същото."

Обикновено Майкрософт присъжда титлата главен изпълнителен директор само на лидери на отделни или големи бизнеси в рамките на софтуерния гигант. Ръководителят на Xbox Фил Спенсър наскоро беше назначен за главен изпълнителен директор на Microsoft Gaming, като Microsoft използва или продължава да използва длъжностите на главен изпълнителен директор за редица свои придобивания, включително GitHub, LinkedIn, Mojang и Activision Blizzard. Това може да подсказва за по-големи планове за новия екип на Microsoft за усъвършенствани изследвания на изкуствения интелект.



Брокман също така разкри, че новият екип в Microsoft ще включва някои ключови таланти от OpenAI. Якуб Пахоцки, директор на изследователския отдел на OpenAI, ще се присъедини към неназована ръководна позиция в екипа за напреднали изследвания на изкуствения интелект на Microsoft. Според Брокман изследователят от OpenAI Шимон Сидор и ръководителят на отдела за готовност Александър Мадри също се присъединяват към Microsoft на ръководни позиции. Служителите на OpenAI също така публикуват "OpenAI е нищо без своите хора" в X в знак на предстоящи още оставки.

Наемането на Олтман идва само часове след като преговорите с борда на OpenAI не успяха да го върнат на поста главен изпълнителен директор на OpenAI. Вместо това бившият главен изпълнителен директор и съосновател на Twitch Емет Шиър е назначен за временен главен изпълнителен директор. Той ще замени Мира Мурати, която беше назначена за временен главен изпълнителен директор на OpenAI след шокиращото уволнение на Олтман в петък.



Според многобройни източници, говорили пред The Verge, Алтман е преговарял да се върне като главен изпълнителен директор на OpenAI, но четиричленният борд на OpenAI е отказал да се оттегли и да му позволи да се върне. Според информация на The New York Times наскоро той е представял на инвеститорите отделен стартъп за създаване на персонализирани чипове за обработка на изкуствен интелект (TPU), които конкурират Nvidia. Проектът за TPU е бил с кодово име "Tigris", като е привлякъл редица известни фирми за рисков капитал и дори интерес от страна на Microsoft.



Новият екип на Майкрософт за усъвършенствани изследвания на ИИ, ръководен от Алтман и Брокман, се появява само седмица след като Майкрософт обяви, че е създал свой собствен персонализиран чип за ИИ, който може да се използва за обучение на големи езикови модели и потенциално да се избегне скъпоструващата зависимост от Nvidia. Microsoft също така е създала свой собствен процесор, базиран на Arm, за натоварвания в облака. И двата персонализирани силициеви чипа са предназначени да захранват нейния Azure Altman, а OpenAI е работила с Microsoft за усъвършенстване и тестване на чипа Maia AI. Microsoft побърза да омаловажи влиянието на чипа върху тясното си партньорство с Nvidia, но графичният процесор Maia е част от серия и компанията вече работи по второ поколение.



Microsoft все още има "многомилиардна инвестиция" в OpenAI, за която се говори, че е на стойност около 10 млрд. долара. Microsoft е ексклузивен облачен партньор на OpenAI, а облачните услуги на Microsoft захранват всички работни натоварвания на OpenAI в продукти, API услуги и изследвания.



"Оставаме ангажирани с партньорството си с OpenAI и имаме увереност в нашата продуктова пътна карта, в способността ни да продължим да въвеждаме иновации с всичко, което обявихме на Microsoft Ignite, и в това, че ще продължим да подкрепяме нашите клиенти и партньори", каза Надела в своето изявление. "Очакваме с нетърпение да се запознаем с Емет Шиър и новия ръководен екип на OAI и да работим с тях."



0 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page