top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Netflix се превръща в кабелна телевизия

В един силно конкурентен пазар за стрийминг, където всяка услуга за стрийминг се бори за ограничените ви долари, се чувствам като нещо, което не е голямо, че списъкът с топ 10 на Netflix може да бъде сбъркан със състава на TNT. Но също така изглежда, че това може да е планът на Netflix. Точно днес тя обяви, че ще бъде новият официален дом на една от перлите в короната на основната кабелна телевизия: WWE Monday Night Raw. А вчера компанията обяви напускането на Скот Стъбър, който три поредни години контролираше филмите на Netflix като най-номинираното филмово студио на наградите "Оскар".


Дните на Netflix в преследване на престиж може би бързо приключват с този рязък обрат на златната ера на стрийминга, заменена от нещо подобно на Spike TV около 2005 г. Или USA Network през 2011 г. Това не е непременно нещо лошо. И двете мрежи бяха добри в това да поставят пред мен забавни стари филми и телевизионни предавания и да улавят програмни успехи с WWE, американските дублажи на популярни и скандални гейм шоута от чужбина и "Костюмари".


Проблемът е, че те са просто също вид стрийминг стратегия на Netflix през 2024 г., когато икономиката на стрийминга все още е в движение и досега е доста различна от тази на кабелните. (Въпреки че "Костюмари" имаше толкова популярна серия в Netflix, че USA сега се връща към създаването и на този вид съдържание). Бързо растящият рекламен бизнес на Netflix вероятно ще покрие разходите за правата на WWE. "Това би трябвало да добави малко гориво към нашия нов и растящ рекламен бизнес", заяви съизпълнителният директор на Netflix Тед Сарандос в разговор за приходите след обявяването на сделката. Но ако това не се случи, тогава изразходването на 5 млрд. долара за осигуряване на правата за WWE Monday Night Raw за следващите десет години означава, че абонатите на Netflix може да видят още едно увеличение на цените в бъдеще - независимо дали харесват борбата или не.


Всичко това изглежда потвърждава и един проблем, който забелязвам в Netflix от известно време. Тя има проблем с програмирането. В стремежа си да бъде най-добрият стриймър, тя не се фокусира върху конкретни аудитории, както направиха повечето други стриймъри. Вместо това Netflix се опита да достигне до всяка аудитория. Първоначално с оригинални продукти, а сега просто изкупува правата за стрийминг на различни неща. Така че Netflix разполага с каквато и да е дълго отлагана и проблемна адаптация на "Аватар: Последният повелител на въздуха", но също така и с "Млад Шелдън" и "Костюмари", както и с множество чуждоезични програми.

В момента програмната стратегия на Netflix изглежда се върти около това да пуска утвърдени успехи от други компании и да се надява никой да не забележи, че Netflix не прави много добри собствени оригинални проекти. По време на разговора за приходите Сарандос отбеляза, че лицензираното съдържание е по-добра сделка, когато се управлява рекламен бизнес - преди бързо да отбележи, че най-гледаните предавания на услугата продължават да бъдат предимно оригинални (няколко К-драми като отличния "Курс по романтика" също попаднаха в топ 20).


Когато си толкова голям, колкото Netflix, да залагаш на много по-евтино лицензирано съдържание не е лоша стратегия. Печелиш пари, като харчиш по-малко за него, отколкото за оригиналите си, мястото, от което го купуваш, също го има в своята услуга и всички изглеждат мили, приятелски настроени и конкурентни в случай, че се появи Федералната комисия по търговията.

Но цените се покачват. Понастоящем Netflix струва 6,99 USD за два екрана, 1080p и реклами, а за два екрана и без реклами - цели 15,49 USD. Ако има избор между това да похарчите тази сума за гигантската торба с неща на Netflix и доста девствената библиотека с добре направени научнофантастични предавания на Apple TV... един фантаст може да избере Apple TV, тъй като тя е само 9,99 USD. Или може да избере Amazon, защото получава футболен мач в четвъртък вечер и Prime TV е включен в Amazon Prime; или Disney, защото има деца и започва от 7,99 USD с реклами, но струва само 13,99 USD без реклами; или Paramount Plus, защото има трайни фантазии да бъде каубой и иска да похарчи само 11,99 USD.


В крайна сметка тази стратегия на Netflix - да разчита на размера си, на съдържанието, закупено от други стриймъри, и на гробището на преждевременно отменените оригинални продукти - може да се окаже трудна. Ако тя продължи да бъде най-скъпата платформа с по-малко ексклузивни продукти, хората може просто да се преместят другаде. Но може би Роман Рейнс (и новият договор с WWE) може да подкрепи цялото предприятие на изключителните си рамене. Това работеше за много основни кабелни канали, докато не се появи стриймингът.

2 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page