top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

PlayStation продължава да напомня защо цифровата собственост е зле


За по-малко от седмица Sony ни напомни два пъти за слабостта на цифровата "собственост" - и двата пъти става дума за неща от PlayStation.

Миналата седмица Sony съобщи, че поради "договорености" за лицензиране на съдържание потребителите няма да могат да гледат закупеното от тях съдържание Discovery и че то ще бъде премахнато от библиотеките им на 31 декември 2023 г. Полученият в резултат на това списък на предавания, които внезапно ще изчезнат заради корпоративни споразумения, е много дълъг. Изчезването на предавания от стрийминг услугите е често срещано явление, но в този случай хората губят достъп до предавания, които са купили, за да гледат при поискване, когато пожелаят.

След това, в понеделник, много потребители неочаквано получиха забрана за достъп до акаунтите си в PlayStation Network, което означава, че не само не могат да играят мултиплейър игри или да използват стрийминг в облака, но и са блокирани за игрите, които са закупили дигитално от PlayStation Marketplace на Sony. Засегнатите потребители, които може би са прекарали години в изграждане на солидна цифрова библиотека, внезапно останаха без достъп до съдържанието, което са закупили не по своя вина. Изглежда, че междувременно Sony е възстановила достъпа до акаунтите на хората, които са били случайно блокирани, но компанията не е обяснила какво се е случило и не е казала как може да предотврати подобни неочаквани забрани в бъдеще.

Ефимерността на цифровата "собственост" не е нов проблем. Въпреки че изтеглянето и достъпът до цифрово съдържание често са по-лесни, отколкото да отидеш до магазин на дребно, за да си купиш физическо копие на игра, вие се доверявате на притежателите на платформи да поддържат своите цифрови витрини, съдържанието в тях и системите си за акаунти, така че достъпът ви да продължи да работи.

Неотдавнашното затваряне на електронните магазини на Nintendo за Wii U и 3DS беше ярко напомняне, че компаниите имат право да решават кога можете да купувате цифрово съдържание. Макар че все още можете да изтегляте отново закупените от вас игри за Wii U и 3DS, изглежда неизбежно Nintendo да спре да ви позволява това един ден. (В крайна сметка тя вече планира да закрие онлайн услугите за тези платформи.) А помните ли как Google спря Stadia?

Тези скорошни инциденти с PlayStation обаче са още по-тежки поради това, че са внезапни и привидно несправедливи. Със съдържанието на Discovery Sony дава на потребителите няколко седмици, за да гледат закупените от тях предавания за последен път, преди предаванията да бъдат изцяло извадени от библиотеката им. А Sony не предлага никаква компенсация за вече закупените заглавия или начин за прехвърляне на тези покупки в друг магазин. Забраните на акаунти в PlayStation бяха колкото бързи, толкова и неочаквани, и макар че за повечето от тях решението дойде в рамките на няколко часа, Sony все още не е споделила публично съобщение за това какво се е случило и защо потребителите трябва да продължат да се доверяват на платформата.

2 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page