top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Бивш инженер на Apple, който е откраднал търговските тайни на проекта Titan, е осъден на затвор


Тази седмица Джан официално получава присъдата си: 120 дни лишаване от свобода и 3 години контролирано освобождаване. Джан ще плати и обезщетение в размер на 146 984,00 USD. Федералните прокурори на Калифорния бяха поискали от съдията присъда от една година затвор по делото.


Обща информация

Ето и предисторията на това дело.

ФБР на Съединените щати за първи път смени Джан с кражба на търговски тайни още през 2018 г. По това време беше съобщено, че Джан е взел отпуск за отглеждане на дете от Apple и през това време е посетил Китай. Когато родителският му отпуск в Apple е трябвало да приключи, той е информирал компанията, че няма да се върне.


Вместо това Джан се е преместил в Китай и се е присъединил към XMotors, базиран в Китай стартъп, разработващ автономни технологии за автомобили. Apple твърди, че е забелязала уклончиво поведение около момента на неговото напускане, което е предизвикало разследване от екипа за сигурност на новите продукти на компанията. То е включвало разследване на мрежовата му активност и устройствата на Apple, които са били предадени при напускането му.


По време на работата си в Apple Джан е работил по множество продукти, включително по проектиране и тестване на платки, способни да анализират данни от сензори. Една от областите, върху които е било съсредоточено вниманието, е била технологията за самоуправляващи се автомобили Project Titan на Apple. В хода на разследването е установено, че Джан е откраднал множество файлове от Apple, включително документ от 25 страници с инженерни схеми на платка за автономен автомобил.


Джан не се е признал за виновен по обвиненията малко след като е бил обвинен през 2018 г., но в крайна сметка се е признал за виновен през август 2022 г.

7 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page