top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Заплахите за сигурността на Mac се увеличават, ето за какво да внимавате

Malwarebytes публикува най-новия си доклад за състоянието на зловредния софтуер до началото на 2024 г. Констатациите включват кои са държавите, в които се извършват най-много атаки с цел откуп, развитието на зловредния софтуер през последната година, как нарастват заплахите за Mac, за кои заплахи за Mac трябва да внимавате и др.

Malwarebytes публикува днес доклада си от 29 страници за състоянието на зловредния софтуер през 2024 г. В началото му компанията казва:

С навлизането в 2024 г. ransomware остава най-значимата киберзаплаха за бизнеса. Осигурена с пари, екосистемата на рансъмуера се разрасна през 2023 г. и продължи да развива тактиките си.

Броят на известните атаки се увеличи с 68%, средните искания за откуп се покачиха главоломно, а най-голямото искане за откуп през годината беше зашеметяващата сума от 80 млн. долара - поискана от бандата LockBit след атака срещу Royal Mail.

Но освен откупите, зловредният софтуер за Mac се увеличава и още. Ето основните изводи от тазгодишния доклад за сигурността:

Предприятията трябва да се подготвят за киберзаплахи - не само за зловреден софтуер

Окупиращият софтуер вече е заплаха от типа "нулев ден

Престъпниците се насочват към Mac повече от всякога

Участниците в заплахите избягват откриването чрез тактики за "скриване под радара

Марковете се заместват от злонамерена реклама

Необходим е нов наръчник за предотвратяване на заплахи

Продължавайки да наблюдаваме това, което сме виждали в миналото, САЩ остават най-предпочитаната страна, когато става въпрос за рансъмуер:

0 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page