top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Измамници използват deepfakes, за да откраднат 25,6 милиона долара от международна фирма

Измамниците продължават да използват дълбоки фалшификати за всякакви цели - от представянето на известни личности до измама на хора с пари. Последният случай е от Хонконг, където финансов служител на неразкрита международна компания е бил измамен да преведе 200 милиона хонконгски долара (25,6 милиона щатски долара).


Според хонконгската полиция измамниците са се свързали със служителя, представяйки се за главния финансов директор на компанията, базиран в Обединеното кралство. Първоначално той е бил подозрителен, тъй като имейлът е призовавал за тайни транзакции, но точно тук са се появили дълбоките фалшификати. Работникът присъствал на видеоразговор с "финансовия директор" и други разпознаваеми членове на компанията. В действителност всеки "човек", с когото е взаимодействал, е бил deepfake - вероятно създаден с помощта на публични видеоклипове на действителните лица.


Дълбоките фалшификати помолили служителя да се представи и след това бързо го инструктирали да направи 15 превода, включващи 25,6 млн. долара, към пет местни банкови сметки. Те създават усещане за спешност на задачата, след което обаждането внезапно приключва. Седмица по-късно служителят проверил искането в компанията и открил истината.


Досега полицията в Хонконг е арестувала шест души във връзка с измамата. Засегнатите лица са откраднали осем лични карти и са подали 54 регистрации на банкови сметки и 90 молби за заем през 2023 г. Освен това те са използвали дълбоки фалшификати, за да заблудят софтуера за лицево разпознаване в поне 20 случая.


Широкото използване на дълбоки фалшификати е едно от нарастващите опасения, свързани с развитието на технологията на изкуствения интелект. През януари Тейлър Суифт и президентът Джо Байдън бяха сред лицата, чиито самоличности бяха подправени с помощта на дълбоки фалшификати. В случая на Суифт става въпрос за финансова измама, насочена към потенциални купувачи на Le Creuset. Гласът на президента Байдън можеше да се чуе в някои роботизирани обаждания до избиратели от Ню Хемпшир, които ги умоляваха да не гласуват на първичните избори в техния щат.

1 преглеждане0 коментара

Comments


bottom of page