top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Как да организирате техниката си и да изчистите кутията с непотребни кабели

Никога няма да имате нужда от това странно зарядно устройство от 2012 г. Тези съвети за подреждане на техниката ще ви помогнат да подредите колекцията си от кабели, да подредите джаджите си и да се отървете от остарелите.


Въпреки че е абсолютна привилегия да се докосна до най-новите технологии, домът ми като рецензент на джаджи често прилича на склад. Затрупан с картонени кутии и кабели, които се влачат навсякъде, в някои дни самото стигане до бюрото ми е битка. Всяка повърхност е осеяна със зарядни устройства, камери за сигурност, рутери и телефони. За да се справя с потока от устройства и да запазя здравия си разум, трябваше да се организирам.


Не е забавно да прочиствате случайната си колекция от кабели, да сортирате нещата в обозначени кутии и да пускате стари джаджи, които вече не използвате. Но вие можете да се възползвате от моя опит и обещавам, че той ще направи живота ви по-лесен. Трудно е да се започне, но веднъж щом си създадете система, никога няма да се върнете към хаоса.


Започнете с кутията си с произволни кабели


Всеки от нас има кутия със случайни кабели - заплетена бъркотия, която носим със себе си при всяко преместване на дома и в която рядко, ако изобщо някога, се ровим. Тази кутия е сърцето на вашия проблем с разхвърляните технологии. Тя е най-добрият символ на хаоса в джаджите. Вижте фактите. Никога повече няма да използвате зарядното устройство за отдавна мъртвата си Nokia 8110. Нямате нужда от онзи странен кабел за принтер от принтера, който разбихте в оправдан пристъп на ярост преди десетилетие. Никога няма да имате нужда от повече от 10 Micro USB кабела.

Започнете новия си живот тук. Счупете задната част на тази кутия и сте на път към организирана техническа нирвана. Разплетете и подредете кабелите си в подходящи купчини. Използвайте кабелни връзки или гумени ленти, за да ги навиете прилежно. Поставете кабелите си в кутии, обозначени по вид. Аз използвах стари кръгли пластмасови контейнери за храна за изнасяне, тъй като те са с подходяща форма за навити кабели. Сега имаме редица леснодостъпни контейнери, носещи легенди като HDMI, USB-C към USB-C, USB-A към Micro USB и т.н. Торбичките с цип или дори тръбичките от тоалетна хартия също могат да работят.


За странните остатъци от кабели съпругата ми установи просто правило: Ако не знаеш какво е това, не ти е позволено да го държиш. Изчистете тези случайни стари кабели и би трябвало да се сдобиете със скромна кутия с еднократни изделия, които можете да вземете без досадно търсене. За да изравните организацията си, напишете какво представлява всеки кабел на бял самозалепващ се етикет и ги увийте около кабела.

Много притурки се предлагат с кутия, която включва аксесоари, ръководство и може би код за настройка, който определено ще ви е необходим по-късно, но никога няма да можете да намерите. Ако разполагате с място, силно препоръчвам да запазите оригиналната кутия с всички тези неща, които все още са вътре. Това не само ви улеснява в намирането на аксесоара или QR кода, но също така улеснява предаването, даряването или продажбата на джаджата, когато вече нямате нужда от нея. Устройствата с оригинални кутии и аксесоари винаги се продават на по-високи цени, а наличието на оригинални ръководства и аксесоари улеснява значително живота на следващия собственик.

Ако пространството е ограничено, разбийте кутиите или пресипете съдържанието им в по-малки контейнери и ги етикетирайте. Ако не искате да съхранявате тези неща или се притеснявате, че няма да можете да ги изкопаете отново, направете снимка на кутията с името на продукта и снимка на QR кода или друга важна информация. Ако те се намират заедно в ролката на камерата ви, ще бъде по-лесно да ги намерите по-късно. Сканирането на прилична снимка на QR кода работи също толкова добре, колкото и оригиналния код, но се уверете, че снимката е на фокус.

Архивиране и изтриване на стари джаджи

Когато престанете да използвате дадена джаджа, преди тя да попадне в чекмеджето за боклук или да се настани в гаража, има кратък период, в който можете да направите няколко неща, за които бъдещето ще ви бъде благодарно. Извадете всичко, което може да ви потрябва, и изтрийте джаджата. Под изтриване имам предвид изтриване на данните в нея, но почистването ѝ също е добра идея. Ако в устройството има данни, които искате да запазите, например стари файлове или снимки, направете резервно копие сега. Можете да започнете с нашето ръководство за създаване на резервни копия на цифровия ви живот.

Ако сте сигурни, че няма да го използвате отново, изтриването на джаджата, преди да я съхранявате, може да ви спести много болка. Възстановете фабричните настройки на устройството и го премахнете от приложението, защото след две години, когато го изкопаете, за да го подарите, вероятно ще имате нов телефон, в който дори няма инсталирано това приложение. Необходимостта да зареждате, включвате и свързвате отново старото устройство, преди да можете да го предадете, може да бъде достатъчно обезсърчителна, за да ви откаже напълно.

За съжаление, ако не сте го изтрили правилно, преди да го приберете, трябва да преминете през този процес, преди да го предадете, или може да изложите на риск личните си данни. Имаме ръководства за това как да нулирате фабричните настройки на телефона си и как да нулирате компютъра си. Спасителната мярка е, че може да бъде много забавно да намерите стари забравени снимки или онези странни разкази, които сте забравили, че сте написали.

Организирайте съхранението си

Шансовете ви да намерите отново определени устройства, когато ги търсите, намаляват драстично, ако старите ви притурки отидат в неорганизирана купчина неща. Категоризирайте джаджите си и ги подредете в груби зони в таванското помещение или където и да ги съхранявате. Групирането на сходни джаджи ще ви спести време по-късно, а ако можете да комбинирате джаджите с оригинални кутии, аксесоари и ръководства, още по-добре.

Можете да групирате малки устройства като телефони в кутии и да ги етикетирате с опис на това, което е вътре. Дори ако просто го напишете на капака на кутията с шарпър, това ще улесни много намирането им отново. Запечатващите се пластмасови кутии работят най-добре за защита на съдържанието и обикновено могат да се подреждат една върху друга. Това е свързано с известна работа, но трябва да го направите само веднъж и в бъдеще ще е много по-лесно и бързо да прибирате и намирате нещата.

Просто се отървете от него

Когато ловувате за джаджи, от които да се отървете, не забравяйте да проверите под телевизора, нощните шкафчета и кухненските шкафове. Освобождаването на място в тези области може да донесе дълбоко удовлетворение, да направи дома ви по-подреден и да улесни достъпа до нещата, които действително използвате. Простият акт на разчистване може да бъде катарзисен.

По време на този процес вероятно сте открили някои кутии и аксесоари за джаджи, които вече дори не притежавате. Време е да ги изхвърлите, но преди да го направите, направете инвентаризация и вижте от какво още можете да се освободите. Сега, след като сте организирали всичко, се запитайте: Кога за последен път сте го използвали?

Склонни сме да се държим твърде дълго за старите джаджи и те обезценяват стойността си. Независимо дали искате да спечелите няколко допълнителни долара или просто да удължите полезния живот на устройството, най-добрият момент да го продадете или предадете е днес. Колкото по-дълго чакате, толкова по-малка е вероятността някой да получи стойност от него. Съществува и риск старите ви джаджи да се развалят при наводняване на мазето, а старите батерии могат да се разширят и да протекат.

След като вече имате купчина стари джаджи и кабели, които сте решили да изчистите, прочетете как отговорно да се отървете от електрониката си. Много устройства могат да бъдат продадени, ремонтирани и да продължат да се използват. Семейството, приятелите, съседите и благотворителните организации често са благодарни за дарения.

2 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page