top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Кардио възстановяване: Какво представлява функцията на Apple Watch и защо трябва да я следите?

Сред ценните здравни функции в watchOS е нещо, което Apple нарича Cardio Recovery. Проследете подробен преглед на това какво представлява функцията, как да я следите с Apple Watch, защо е ценна, какви са добрите стойности на Cardio Recovery и съвети за подобряването ѝ.

Както се оказва, Cardio Recovery е нещо, което преди това е било налично в Apple Watch под широко използвания термин "възстановяване на сърдечния ритъм". В watchOS 9 и iOS 16 и по-нови версии Apple преименува функцията на Cardio Recovery - вероятно за да съответства на нейната метрика Cardio Fitness (VO2 max) в приложението Health. Забележително е, че преди това функцията не се появяваше в приложението "Здраве" - само в приложението "Фитнес" - но сега е налична и в двете

Подобно на HRV и Cardio Fitness, Cardio Recovery или възстановяването на сърдечния ритъм е по-малко известна здравна метрика, която се измерва от Apple Watch всеки път, когато проследявате тренировка. Независимо дали никога досега не сте използвали функцията или сте любопитни защо е ценна, как да се уверите, че получавате точни показания, или как да подобрите своите, четете нататък 😁.


Какво представлява кардио възстановяването (възстановяване на сърдечния ритъм) и защо е важно?

Кардио възстановяването (възстановяване на сърдечната честота) измерва с колко намалява сърдечната честота непосредствено след тренировка. Както и при вариабилността на сърдечната честота, възстановяването на сърдечната честота (HRR) дава представа за здравето на вашето сърце чрез това колко бързо реагира на автономната нервна система.

Какви са добрите числа за кардио възстановяване?

По-новите проучвания, потвърждаващи резултатите на Коул и др., показват, че кардио възстановяването или възстановяването на сърдечния ритъм от 13 или повече (което означава спад от 13 удара в минута или повече) след 1 минута или 22 или повече след две минути е в нормалния/здравословен диапазон.

Все пак имайте предвид, че за да тествате най-точно възстановяването на сърдечната честота, трябва да спрете записа на тренировката с Apple Watch веднага след тренировката. Например, ако оставите тренировката да тече, след като я завършите, разтегнете се, седнете, отпуснете се и след това прекратите тренировката, ще видите ниски стойности на HRR, тъй като Apple Watch не сравнява сърдечната честота на тренировката с вашата сърдечна честота 1 минута и 2 минути след тренировката.

По подобен начин тренировките, които включват охлаждане, също ще изкривят стойностите на HRR. А приложенията на трети страни, които поддържат стартиране на тренировки с Apple Watch, като Peloton и др., също могат да приключат тренировките, преди носимото устройство да измери възстановяването на сърдечния ви ритъм. В тези случаи числата за възстановяване на сърдечния ритъм няма да се появят на Apple Watch или iPhone.

Не се притеснявайте, ако тук-там забележите нисък HRR. Тези числа могат да варират в зависимост от възрастта ви, наред с други фактори. Но ако постоянно виждате, че сте под горните числа и спирате тренировките с Apple Watch веднага след приключване на упражненията, може би си струва да се консултирате с Вашия лекар.

Кардио възстановяване на Apple Watch: Как да проследявате и преглеждате

Apple Watch

Apple Watch автоматично ще проследява вашето Cardio Recovery (възстановяване на сърдечния ритъм). Това се случва, когато приключите с проследяването на упражненията, затова оставете носимото си устройство включено за три минути след това (според Apple).

За да прегледате данните си (наречени Cardio Recovery в iOS 16/watchOS 9 и по-нови версии и Heart Rate Recovery в iOS 15/watchOS 8 и по-ранни версии):

На Apple Watch отидете в приложението Heart Rate

Плъзнете пръста си или превъртете до долу

Стига да имате записана тренировка за деня, в watchOS 9 и 10 трябва да видите раздел След тренировка (с име Recovery в watchOS 8)

Докоснете я, за да видите подробности

Възстановяване на кардио/ сърдечен ритъм показва с колко е намалял сърдечният ви ритъм 1 и 2 минути след тренировката

Имайте предвид, че трябва да оставите Apple Watch включен след тренировка, за да може да се измери HRR

За да видите данни от предишни дни, ще трябва да отидете на вашия iPhone, следвайте инструкциите по-долу

iPhone

В приложението "Здраве" (само с iOS 16 и по-нова версия)

В iOS 17 или 16 отидете в приложението Health на iPhone

Изберете раздела Browse (Преглед) в долния десен ъгъл

Сега докоснете Сърце

Потърсете Cardio Recovery

Сега можете да видите всички данни, които сте събрали с Apple Watch, докоснете разделите D/W/M/6M/Y в горната част, за да видите различни времеви рамки


6 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page