top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Мръсни трикове или малки печалби: разработчиците са скептични по отношение на правилата на App Store на Apple

Apple най-накрая отваря iPhone за странично зареждане и алтернативни магазини за приложения - поне в Европейския съюз. Освен това тя позволява на разработчиците да използват в своите приложения процесори за плащане от трети страни. Всичко това е част от усилията на Apple да се съобрази с новия Закон за цифровите пазари (DMA) на ЕС и на пръв поглед тези промени изглеждат така, сякаш Apple се поддава на регулаторния натиск.


Но някои разработчици вече реагират с критики относно новите насоки на Apple. Главният изпълнителен директор на Epic Games (и критик на Apple на непълен работен ден) Тим Суини по-специално нарече промените "горещ боклук", дори когато Epic обяви, че ще стартира свой собствен магазин за приложения чрез тях. Това е така, защото новите бизнес условия на Apple са свързани с някои доста големи недостатъци - особено за по-големите разработчици. Макар че новите правила ще намалят комисионата, която Apple взема, тя ще добави нова такса за основна технология в размер на 0,50 евро (~54 цента щатски долара) за приложения с над 1 милион изтегляния. За успешните приложения тези такси се увеличават.


Никита Биер, основател на приложението Gas, което междувременно беше придобито от Discord, използва калкулатора на таксите на Apple, за да покаже колко точно ще взема Apple от приложенията, които подлежат на таксата за основна технология. В публикация в X (бивш Twitter) Биер подробно описва как приложение с продажби за 10 млн. долара и 10 млн. изтегляния, използващо платежния процесор на App Store, ще бъде таксувано с огромната сума от 515 942 долара на месец. Това прави около 6,2 млн. долара, които се плащат на Apple годишно - в сравнение с 250 000 долара на месец или около 3 млн. долара годишно при съществуващите условия.

"Следователно това отровно хапче е изрично предназначено да гарантира, че нито един магазин за приложения от втора страна никога няма да се наложи".


Освен това критиците посочват, че Apple ще изисква акредитив на стойност 1 000 000 евро от финансова институция с рейтинг "А", за да създаде алтернативен магазин за приложения в ЕС.

Дейвид Хайнмайер Хансон, създател на Ruby on Rails и съосновател на Basecamp, казва, че новите насоки ще обезкуражат разработчиците на големи приложения като Meta да използват алтернативни магазини за приложения. "Следователно това отровно хапче е изрично създадено, за да гарантира, че нито един магазин за приложения от втора страна никога няма да стартира", пише Хайнмайер Хансон в публикация в блога си. "Без нито едно от големите приложения няма да има привличане и няма да има магазини. Всички усилия на ЕС за създаване на конкуренция на цифровите пазари ще бъдат напразни."


Коалицията за справедливост на приложенията, организация с нестопанска цел, оглавявана от Epic и насочена към насърчаване на конкуренцията в областта на мобилните приложения, имаше подобен отговор. Изпълнителният директор Рик ВанМетър заяви, че планът "не постига целта на DMA за увеличаване на конкуренцията и справедливостта на цифровия пазар - той не е справедлив, разумен и недискриминационен", като добави, че промяната принуждава разработчиците "да избират между две антиконкурентни и незаконни възможности. Или да се придържат към ужасното статукво, или да изберат нов объркан набор от условия, които са вредни както за разработчиците, така и за потребителите."


Междувременно разработчикът и автор Максимилиано Фиртман казва, че новата политика е "Apple прави възможно най-много мръсни трикове, за да принуди разработчиците да останат при сегашните условия и да не се възползват от новите условия, които ще наложат такса за инсталиране (на всеки магазин) освен парите, които Apple ще се опита да събере от приходите на вашето приложение, дори ако App Store няма да участва в никакъв процес". Фиртман също така посочва, че Apple "все още ще има контрол" върху приложенията чрез своята функция за нотариална заверка на iOS, която проверява всяко приложение в алтернативните магазини за приложения, а също така може да диктува какво могат и какво не могат да правят алтернативните магазини за приложения и уеб браузърите.


Потенциалните недостатъци на новите насоки на Apple не спират всички да ги приемат. AltStore, магазин за приложения, който позволява на потребителите на iOS да зареждат приложения настрани, вече има планове да пусне официално своя магазин за приложения в ЕС. Разработчикът на AltStore Райли Тестут разказва пред The Verge, че работи по изпълнението на изискванията на Apple, за да може да позволи на потребителите да изтеглят AltStore директно от своя уебсайт. Testut казва, че разработчиците ще могат да публикуват приложенията си безплатно в AltStore и че са добавили "дълбока интеграция с Patreon, така че разработчиците ще могат да разпространяват ексклузивни Patreon приложения само за своите покровители". AltStore също така не планира да начислява комисиона за ексклузивните за Patreon приложения.


1 преглеждане0 коментара

Comments


bottom of page