top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Най-добрите смартчасовници за 2024 | Нашето ръководство за избор на най-добрия смарт часовник за вас (и не, Apple Watch не е единствената ви възможност).

Актуализирано: 22.01

Независимо дали искате да си купите смарт часовник, който да ви помогне да влезете във форма през новата година, или да ви помогне да гледате телефона си по-малко, има много възможности за избор. Днес мястото за смарт часовници е доста пренаселено, но няколко ключови играчи като Apple Watch, Samsung Galaxy Watch и Fitbit Versa си проправиха път към челните места със своите интелигентни функции, фитнес умения и обща лекота на използване. Има важни фактори, които трябва да имате предвид, преди да решите кой смарт часовник е подходящ за вас, независимо дали си купувате такъв за първи път или надграждате стара джаджа.

Какви фактори да вземете предвид при избора на смарт часовник

Съвместимост

Часовниците на Apple работят само с iPhone, докато устройствата с Wear OS работят както с телефони с iOS, така и с телефони с Android. Смарт часовниците, произведени от Samsung, Garmin, Fitbit и други, също са съвместими с Android и iOS, но ще трябва да инсталирате придружаващо приложение на смартфона си.

Операционната система на смарт часовника също така определя вида и броя на приложенията на трети страни, до които ще имате достъп. Много от тях обаче не са полезни, което прави този фактор доста незначителен в общата схема на нещата.

Цена

Най-добрите смартчасовници обикновено струват между 300 и 400 USD. В сравнение с бюджетните смартчасовници, които струват между 100 и 250 USD, тези по-скъпи устройства имат усъвършенствани операционни системи, комуникационни, музикални и фитнес функции. Те често включват и екстри като вградено GPS проследяване, съхранение на музика и NFC, които бюджетните устройства обикновено нямат.

Някои компании произвеждат специализирани фитнес часовници: Те могат лесно да достигнат 500 USD и бихме ги препоръчали само на сериозни спортисти. Луксозните смартчасовници на марки като TAG Heuer и Hublot също могат да достигнат високи цени, но ние не бихме препоръчали нито един от тях. Тези устройства могат да струват повече от 1000 долара и обикновено плащате за малко повече от името на марката и ненужно екзотичен избор на материали за изработка.

Живот на батерията

Животът на батерията остава едно от най-големите ни оплаквания от смарт часовниците, но отскоро има надежда. Можете да очаквате два пълни дни от часовниците на Apple и повечето устройства с Wear OS. Часовниците, използващи процесора Snapdragon Wear 3100, поддържат режими на удължена батерия, които обещават до пет дни живот на батерията с едно зареждане - ако сте готови да изключите повечето функции, освен, знаете, показването на времето. Следващото поколение процесори Snapdragon Wear 4100 и 4100+ бяха обявени през 2020 г., но досега само няколко устройства - някои от които дори още не са налични - ги използват. Други модели могат да издържат от пет до седем дни, но обикновено имат по-малко функции и по-нискокачествени дисплеи. В същото време някои фитнес часовници могат да издържат седмици с едно зареждане.

Комуникация

Всеки умен часовник, който си заслужава да бъде разгледан, доставя известия за повиквания, текстови съобщения и приложения на китката ви. Уведомленията за повиквания и текстови съобщения се обясняват от само себе си, но ако те са от голямо значение за вас, помислете за часовник с LTE. Те са по-скъпи от аналозите си, работещи само с WiFi, но клетъчната свързаност позволява на смартчасовника да приема и получава телефонни обаждания, както и да прави същото с текстови съобщения, без устройството ви да е наблизо. Що се отнася до предупрежденията за приложения, доставянето им на китката ви ще ви позволи да погледнете надолу към циферблата на часовника и да видите дали непременно трябва да проверите телефона си точно сега.

Проследяване на фитнес

Проследяването на физическата активност е важна причина, поради която хората се обръщат към смарт часовниците. Един универсален часовник трябва да функционира като фитнес тракер, регистриращ вашите стъпки, калории и тренировки, а повечето от днешните носими устройства имат и пулсомер.

Фитнес функциите на много смарт часовници включват вграден GPS, който е полезен за проследяване на разстоянието при бягане и каране на колело. Плувците ще искат нещо водоустойчиво и за щастие повечето универсални устройства вече издържат поне на потапяне в басейна. Някои смартчасовници на компании като Garmin са по-фокусирани върху фитнеса от други и обикновено предлагат по-усъвършенствани функции като проследяване на вариациите на сърдечния ритъм, оценка на времето за възстановяване, вградени карти и др.

Проследяването на здравето в смарт часовниците също отбеляза напредък през годините. Устройствата на Apple и Fitbit могат да оценяват нивата на кислород в кръвта и да измерват ЕКГ. Но колкото по-достъпен е смартчасовникът, толкова по-малко вероятно е той да разполага с тези видове усъвършенствани функции за проследяване на здравето; ако събирането на тези видове показатели за благосъстояние е важно за вас, ще трябва да платите за привилегията.

Музика

Вашият часовник може не само да проследява сутрешното ви бягане, но и да възпроизвежда музика, докато тренирате. Много смарт часовници ви позволяват да запазвате музиката си локално, така че можете да свържете безжични слушалки чрез Bluetooth и да слушате мелодии, без да носите телефона си. Тези, които не разполагат с вградено хранилище за музика, обикновено имат контрол на музиката на часовника, така че можете да управлявате възпроизвеждането, без да вадите телефона си. А ако часовникът ви има LTE, не е необходимо локално запаметяване - ще можете да предавате музика директно от часовника към сдвоените слушалки.

Дисплеи

Повечето носими устройства имат сензорни екрани и ви препоръчваме да си вземете такова устройство, което има пълноцветен сензорен екран. Някои флагмани, като Apple Watch, имат LTPO дисплеи, което означава нискотемпературен поликристален оксид (low-temperature polycrystalline oxide). Тези панели имат по-бързо време за реакция и са по-енергийно ефективни, което води до по-плавно преживяване при взаимодействие със сензорния екран и в някои случаи до по-дълъг живот на батерията.

При последното обаче няма да видите значителни ползи, тъй като допълнителната батерия по същество се изразходва, когато тези устройства имат постоянно включени дисплеи, както повечето флагмански носими устройства днес. Някои смарт часовници имат тази функция по подразбиране, докато други ви позволяват да я активирате чрез променени настройки. Тази интелигентна функция ви позволява да погледнете надолу към часовника си, за да проверите часа, здравните статистики или друга информация, която сте настроили да се показва на неговия дисплей, без да повдигате китката си. Това несъмнено ще се отрази на живота на батерията на устройството ви, но за щастие повечето режими на постоянно включване намаляват яркостта на дисплея, така че той не работи излишно на максимална мощност. По-евтините устройства няма да разполагат с тази функция; вместо това техните сензорни екрани ще се изключват автоматично, за да пестят живота на батерията, и ще трябва нарочно да проверите часовника си, за да включите отново дисплея.

NFC

Много смартчасовници имат NFC, което ви позволява да плащате за неща без портфейла си, използвайки безконтактни плащания. След като запазите информацията за кредитната или дебитната си карта, можете да доближите смарт часовника си до NFC четец, за да платите за чаша кафе на връщане от бягане. Имайте предвид, че различните часовници използват различни системи за плащане: Устройствата с Apple Watch използват Apple Pay, устройствата с Wear OS - Google Pay, устройствата на Samsung - Samsung Pay и т.н.

Apple Pay е една от най-популярните NFC системи за разплащане, с поддръжка на множество банки и кредитни карти в 72 различни държави, докато Samsung и Google Pay работят в по-малко региони. Също така е важно да се отбележи, че поддръжката на NFC плащания варира в зависимост от устройството, както и за системите на Samsung и Google.

.


8 преглеждания0 коментара

ความคิดเห็น


bottom of page