top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Новото 48-инчово цифрово информационно табло на Ford е с много Android за един автомобил

На пръв поглед общата площ, посветена на екраните в Nautilus, е малко смайваща. Извеждането на карта на централния 11,1-инчов дисплей и последващото прехвърляне на същата карта на панорамните дисплеи създава странния ефект да виждате две версии на една и съща карта на две различни места едновременно. Същото важи и за музикалния плейър. Но от Ford твърдят, че всичко ще може да се персонализира, като клиентите ще могат да избират колко много или колко малко информация искат да виждат в автомобилите си.

Ford организира панорамния екран в три секции. Придвижвайки се от ляво на дясно, има секция Critical, която се намира зад волана и служи като инструментално табло; Supportive, в централна позиция; и Glanceable, която се намира пред пътническата седалка.

Критичната информация включва типичните за клъстера на уредите неща, като скорост, избор на предавка и функции за подпомагане на водача. Секцията "Подпомагане" включва навигация и упътвания, а секцията "Поглед" включва музикален плейър, часовник и множество други така наречени "джаджи", които могат да се сменят в зависимост от предпочитанията на водача. Те включват информация за автомобила като графики за налягането в гумите и разхода на гориво. Графиката за времето включва малки анимации за облаци и дъжд.

Важно е да се отбележи, че панорамният дисплей не е сензорен екран - нито пък всъщност е един непрекъснат екран. Той изглежда като поне два различни екрана, слети под едно парче извито стъкло.

Всички функции се управляват чрез 11,1-инчовия централен сензорен екран. Панорамният дисплей е разположен непосредствено под предното стъкло, което според Ford ще изисква само лек поглед надолу от страна на водача, за да се сведе до минимум отвличането на вниманието от шофирането.

Разбира се, минимизирането на разсейването ще бъде предизвикателство, като се има предвид колко много недвижима собственост е предоставена на екраните. Проучванията показват, че преминаването към информационно-развлекателни системи, базирани на сензорни екрани, е съпроводено с огромно увеличение на разсейването на водачите, като проучване на ААА стига до заключението, че водачите, използващи сензорни екрани, са били визуално и психически разсеяни за повече от 40 секунди при изпълнение на задачи като програмиране на навигацията или изпращане на текстово съобщение. Откъсването на погледа от пътя дори само за две секунди удвоява риска от катастрофа."Ford е много по-структуриран в мисленето си за безопасността, отколкото някои от по-новите компании, които наистина разширяват възможностите си по отношение на потребителските интерфейси."

Ford заяви, че не планира да се отърве от Apple CarPlay и Android Auto. Миналата година GM предизвика вълнение, когато заяви, че ще се откаже от любимите услуги за възпроизвеждане на телефони за бъдещата си гама от електрически превозни средства, като се аргументира, че осигурява по-добро изживяване за своите клиенти със собствената си операционна система (която също работи с Android).

Ford не само че не прави същото, но и се нагажда към огледалното отразяване на телефони, като го улеснява и му придава по-голяма важност. Докато използват CarPlay, клиентите могат да проектират Apple Maps или Google Maps върху 48-инчовия панорамен екран за допълнителна видимост. Електрическите автомобили на Ford пък ще могат да се свързват с CarPlay или Android Auto, за да обменят информация като живот на батерията или оценка на пробега за по-добро планиране на маршрута.

"Всъщност имаме най-доброто внедряване на CarPlay в нашите автомобили от всички в индустрията", каза Фийлд. "Така че защо се опитвате да отрежете това от някого, който обича своята екосистема на Apple?"

Нямаше нищо официално за обявяване относно следващото поколение на CarPlay на Apple, което трябва да поеме всички екрани в автомобила ви. Но това изглеждаше доста близко до обещаното.

2 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page