top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Очакват се конкурентни приложения за Apple Pay, но регулаторите питат дали хората искат повече

Потребителите на iPhone ще видят конкурентни на Apple Pay приложения, пускани от банки и финансови компании, след като компанията от Купертино се поддаде на европейския антитръстов натиск да им позволи достъп до NFC чипа.

Но преди регулаторите да одобрят предложените от Apple отстъпки, те питат както финансовите компании, така и собствениците на iPhone дали искат компанията да предложи повече ..

За какво става дума?

Още през 2014 г. разбрахме, че Apple ще ограничи достъпа до NFC чипа в iPhone, въпреки че тогава не беше известен пълният обхват на ограниченията.

В крайна сметка Apple реши, че само нейното собствено приложение за мобилен портфейл - Apple Pay - ще има достъп до чипа за плащания. Това означаваше, че банките и финансовите компании, които искаха техните картодържатели да могат да извършват плащания с iPhone, бяха принудени да подпишат споразумение за поддръжка на Apple Pay и да прехвърлят малка част от таксите за трансакции на производителя на iPhone.

Веднага след като станаха известни пълните условия, банките не закъсняха да подадат антитръстови искове срещу Apple, като твърдяха, че техните собствени приложения също трябва да имат достъп до NFC чипа за виртуални картови плащания. Apple продължи да отказва да го направи.

Към 2019 г. стана ясно, че Apple губи спора в Европа, а през следващата година започна официално антитръстово разследване.

Очаквайте конкурентни приложения за Apple Pay

До миналата година Apple призна проблема и предложи да предостави на платежните карти на трети страни достъп до NFC чипа, без да се налага да преминават през Apple Pay.

Това означава, че банковите приложения и приложенията за разплащателни карти вече ще могат да извършват плащания с iPhone и Apple Watch, без да е необходимо да ги регистрират за Apple Pay.

0 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page