top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Ръководителят на отдел "Сигурност" на Apple отрича страничното зареждане на приложения за iPhone.



Нов доклад на The Independent от този уикенд предлага интересен поглед върху това защо и как Apple "работи усилено, за да проникне в собствените си iPhone-и". Иван Крстич, ръководител на отдела за инженеринг и архитектура на сигурността в Apple, разговаря с The Independent за доклада и обясни защо Apple изпитва нужда да инвестира толкова много в сигурността.


Забележително е, че Кристич също така разгледа възможността Apple да отвори iPhone за магазини за приложения на трети страни и за странично зареждане поради предстоящото регулиране в Европейския съюз.


Един от най-често срещаните аргументи в подкрепа на страничното зареждане е, че огромното мнозинство от потребителите на iPhone все пак ще изберат да използват App Store. Sideloading просто ще бъде представен като отделен избор за тези, които са решили да се възползват от него. Кристич обаче смята, че това е "голямо недоразумение".


"Това е голямо недоразумение - и ние сме се опитвали да го обясним отново и отново. Реалността на това, което позволяват изискванията за алтернативно разпространение, е, че софтуерът, който потребителите в Европа трябва да използват - понякога бизнес софтуер, друг път личен софтуер, социален софтуер, неща, които те искат да използват - може да бъде достъпен само извън магазина, алтернативно разпространен."


При тези видове сценарии крайният потребител всъщност няма да има избор да използва App Store. Вместо това те ще бъдат принудени да използват система на трета страна - която според Apple няма да бъде толкова сигурна, колкото App Store.


"В този случай тези потребители нямат избор да получат този софтуер от механизъм за разпространение, на който имат доверие", обясни Кристич. "И така, в действителност просто няма да се случи така, че потребителите да запазят избора, който имат днес, да получават целия си софтуер от App Store."


Изпълнителният директор на Apple Крейг Федериги също се изказа категорично против страничното зареждане. В своя реч преди две години Федериги нарече страничното зареждане "най-добрия приятел на киберпрестъпниците". В интервю по време на WWDC тази година обаче Федериги призна, че Apple може да няма друг избор, освен да се съобрази с разпоредбите на ЕС относно страничното зареждане и магазините за приложения на трети страни.


На друго място в статията на The Independent Кристич предлага интересен поглед върху практиките за сигурност на Apple и цялостната индустрия на нарушенията на сигурността на данните, сигурността и криптирането. Кристич например засяга въпроса как Apple често влиза в конфликт с правителствата, когато става въпрос за защита на потребителските данни.


Според Кристич "ние не се възприемаме като настроени срещу правителствата". "Тази работа не е свързана с това. Но виждаме, че сме длъжни да защитаваме нашите потребители от заплахи, независимо дали са обичайни или в някои случаи наистина сериозни."

0 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page