top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Сгъваемият Apple може да бъде заместител на iPhone или iPad mini

В доклад за веригата за доставки се казва, че първото сгъваемо устройство на Apple може да бъде пуснато на пазара през 2026 г. или 2027 г. - по-късно, отколкото предполагаха някои източници - но че не е ясно дали това ще бъде сгъваем iPhone или заместител на iPad mini.

Осмислянето на доклада е предизвикателство, тъй като в него има толкова малко подробности, а авторът признава, че всъщност не знае какво означава


Apple не бърза

Вече много пъти сме отбелязвали, че Apple прилага обичайния си подход на изчакване по отношение на сгъваемите устройства, оставяйки съперници като Samsung да страдат от всички проблеми, които съпътстват опитите да бъдат на върха на новите технологии.


Samsung даде пример за опасностите от твърде ранното пускане на нова технология, като пускането на първия модел Galaxy Fold се оказа пълна катастрофа. Въпреки че предварителните поръчки вървяха добре, само 48 часа преди да бъдат открити сериозни проблеми при тестването на устройството от рецензенти. Първоначално Samsung заяви, че отлага пускането на пазара за май, след което отмени предварителните поръчки. След това компанията заговори за пускане на пазара през юли, преди да отмени и това.


В крайна сметка устройството беше пуснато на пазара, но дори и при четвъртата итерация нашият сестрински сайт 9to5Google установи, че най-големият недостатък все още е налице: Екранът се счупи в рамките на няколко дни след пристигането!


Сгъваем iPhone или iPad?

Както вече отбелязахме, големият въпрос е дали Apple ще направи iPhone, който се сгъва наполовина до супер джобен размер, или iPad, който се сгъва наполовина до размера на iPhone.


Съществуват два различни начина за проектиране на сгъваем iPhone, който се отваря, за да разкрие 8-инчов дисплей. Първо, има вертикално сгъване, като това на Samsung Galaxy Z Fold 2. Получава се устройство, достатъчно тънко, за да се побере в джоба на яке, което след това се отваря в доста широк дисплей, подобен на iPad mini.


Алтернативата е хоризонтално сгъване, като Motorola Razr 2019. Това, което получавате, е супер джобно устройство, което се отваря в още по-голям Pro Max - създавайки повече вертикално пространство, а не повече хоризонтално пространство.


Преди време повечето от вас се съгласиха с мен, че подходът на Razr има повече смисъл - макар че по-долу ще видим дали това все още е така.

Последният доклад за веригата за доставки

Последният доклад на Elec не помага точно. В него се казва, че доставчиците на дисплеи Samsung и LG от известно време изпращат на Apple образци на сгъваеми екрани, за да ги разгледа компанията - и че последните от тях са в диапазона 7-8 инча.


Съобщава се, че Samsung Display и LG Display вече са изпратили на Apple образци на 6-инчови сгъваеми панели с късен и 7-инчов срок, съответно миналата година.


За късните 7-инчови до ранните 8-инчови сгъваеми продукти, които Apple разглежда [тази година], индустрията спекулира, че това ще бъде сгъваем iPhone или сгъваем модел iPad. Естеството и спецификациите на продукта не са окончателно уточнени, но [...]


Концепцията на късния 7-инчов до ранния 8-инчов сгъваем продукт на Apple е да замени 8,3-инчовия iPad mini

Една от теориите е, че устройството е сгъваем iPhone. Понастоящем най-големият екран на iPhone, който Apple произвежда, е с диагонал 6,7 инча, но ако си представим устройство в стил Razr, което се сгъва по средата, тогава 8-инчовият дисплей все още ще бъде джобен.


Друга теория е, че Apple работи върху сгъваем iPad преди сгъваемия iPhone. Ако си представите, да речем, 11-инчов iPad, който се сгъва до размера на iPad mini.

Този доклад обаче изрично предполага дисплей в диапазона от 7 до 8 инча. Сгънете го наполовина и ще получите, е, iPhone. И така, ще замени ли той iPad mini?

Може да се твърди, че ако имате сгъваем iPhone, който се отваря до 8-инчов екран, тогава вече нямате нужда от iPad mini. Проблемът с този аргумент е цената. Сгъваемите устройства са скъпи, а iPhone-ите с голям екран са скъпи. Съберете двете заедно и ще получите нещо, което вероятно ще струва много повече от iPad mini.


Като се има предвид, че значителна част от пазара на iPad mini е бизнес, който го използва за неща като складови инвентаризации и таблети за поръчки за сервитьорите в ресторантите, цената е ключова, така че не виждам Apple да се откаже от устройството, дори ако направи сгъваем iPhone със същия размер на екрана.


Дори ако източниците на сайта са верни, единствената твърда информация е, че двамата най-големи доставчици на дисплеи на Apple са изпращали на компанията мостри на сгъваеми дисплеи с различни размери - което едва ли е сензационна новина. Доставчиците постоянно изпращат на Apple мостри на всякакви неща.


И все пак, докато сме тук, нека да актуализираме тази анкета. Ако имате избор между 11- или 12-инчов iPad, който се сгъва до размер на iPad mini, или нещо с размер на iPhone Pro, което се сгъва до 7- или 8-инчов iPad mini, кое бихте предпочели?

0 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page