top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Служителите на спешна помощ хвалят функцията Emergency SOS на iPhone : "Наистина животоспасяваща

Откакто функцията за спешен SOS чрез сателит на Apple дебютира заедно с iPhone 14 миналата година, имаше редица истории за използването на функцията в реалния свят. Нов репортаж на Backpacker от тази седмица предлага поглед зад кулисите на това как функцията Emergency SOS чрез сателит на iPhone е повлияла на операциите по търсене и спасяване в окръг Лос Анджелис.

В доклада заместник-директорът на шерифския отдел на окръг Лос Анджелис Майк Лем казва, че благодарение на функцията Emergency SOS чрез сателит са извършени "над дузина" спасителни операции.

"Това, което сме изпитали, е, че има множество ползи от тази функция. Първото е незабавното уведомяване, което получаваме. Хората разполагат с един час, за да получат разширена животоподдържаща помощ, която да увеличи възможностите им за оцеляване", обяснява Лем. "В няколко от тези инциденти животът на хората беше спасен на сто процента благодарение на тази функция."

Леум също така похвали двупосочната комуникация, осигурена от функцията:

"Най-хубавото нещо в тази функция - има много хубави неща в тази функция - е, че това е устройство за двустранна комуникация", казва Лем. "Така че, когато те изпратят текстовото съобщение на 911, станцията може да отговори и да разбере много важна информация, като например: Дали някой е пострадал? Колко души са с вас? Има ли някой някакви медицински проблеми?"

Междувременно Стив Голдсуърти, технологичен директор на службата за търсене и спасяване на шерифа на окръг Лос Анджелис, нарича функцията за спешен SOS чрез сателит "пълна промяна на правилата". По-специално, Голдсуърти казва, че точното местоположение, предоставено от iPhone в такива ситуации, може да бъде животоспасяващо.

В обикновена спасителна обстановка, обяснява Голдсуърти, може да отнеме час или повече, само за да намери някой мобилен оператор и да се обади за помощ, след като е станал свидетел на произшествие. След като успее да се свърже с органите на реда, екипът на SAR трябва да реагира, което отнема още повече време. Възможността за призоваване на помощ от смартфон чрез сателит премахва посредника, като драстично подобрява времето за реакция при спешни случаи.

Що се отнася до опасенията за злоупотреби или фалшиви активирания, Голдсуърти казва, че е работил директно с Apple за прецизиране на функцията. "Ако получим SOS повикване, ще се отнесем много сериозно към него поради процента на успеваемост, който сме имали", казва той.

0 преглеждания0 коментара

댓글


bottom of page