top of page
  • Снимка на автораАсен Икономов

Япония вече няма да изисква дискети за подаване на някои официални документи


Япония е иновативна страна, която е водеща в много технологични области. Но колелата на бюрокрацията там често се въртят изключително бавно. Толкова много, че правителството все още изисква от предприятията да предоставят информация на дискети и компактдискове, когато подават определени официални документи.


Това започва да се променя. Още през 2022 г. министърът по цифровите въпроси Таро Коно призова различните клонове на правителството да спрат да изискват от предприятията да предоставят информация на остарели форми на физически носители. Министерството на икономиката, търговията и промишлеността (METI) е едно от първите, които ще направят тази промяна. "Съгласно действащия закон има много разпоредби, които предвиждат използването на специфични носители на информация, като например дискети, по отношение на методите за подаване на заявления и уведомяване", заяви METI миналата седмица, според The Register.

След тази календарна година METI вече няма да изисква от предприятията да подават данни на дискети съгласно 34 наредби. Същото важи и за CD-ROM, когато става въпрос за неуточнен брой процедури. Все още обаче има доста време, преди предприятията да спрат да използват изцяло двата формата.


Служителите на Коно са установили около 1900 протокола в няколко държавни служби, които все още изискват дискети, CD-ROM и дори MiniDiscs. Изискванията за физически носители се отнасят дори за ключови отрасли като доставчици на комунални услуги, минни дейности и производители на самолети и оръжия.


Има няколко основни причини, поради които има стремеж да се спре използването на дискети. Един от основните фактори е, че дискетите трудно могат да бъдат намерени. Sony, последният голям производител, спря да ги продава през 2011 г. Друг проблем е, че някои видове данни просто не се побират на дискета. Една снимка може лесно да надхвърли капацитета за съхранение на формата от 1,4 MB.


Има някои други индустрии, които все още разчитат на дискети. Някои по-стари самолети се нуждаят от тях за авиониката, както и някои остарели медицински устройства. На правителството на САЩ също му отне време до 2019 г., за да спре да използва дискети за координиране на изстрелването на ядрени оръжия.

2 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page